Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν “κούρεμα” μέχρι και 30%

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν “κούρεμα” μέχρι και 30%

Κύκλοι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάνουν λόγο για πιθανές αποκρατικοποιήσεις των τραπεζών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους. Πως επηρρεάζεται το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να τα καταφέρουν μόνες τους με ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 30 με 35%.

Αν όμως το κούρεμα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τότε θα υποχρεωθούν στην προσφυγή κονδυλίων ύψους 30 δις ευρώ του ΤΧΣ. Κι αυτό σε συνδυασμό με τις ανάγκες κεφαλαίων που θα προκύψουν από τους ελέγχους στο χαρτοφυλάκιο δανείων που κάνει η εταιρεία BlackRock.

Το Ταμείο αυτή τη στιγμή διαθέτει 2,5 δις ευρώ, από τα οποία τα 250 εκατομμύρια έχουν δοθεί για τη διάσωση της Proton Bank ενώ επιπλέον 1 δις ευρώ έχει διατεθεί σε λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου για πιθανή κάλυψη ταμειακών αναγκών.

Μαύρα σενάρια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι οι τράπεζες της Ευρώπης δεν θα αντέξουν την κρίση που θα αντιμετωπίσουν, την ώρα που τα σενάρια για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους συνεχώς πολλαπλασιάζονται και άρα οι πιθανότητα ζημιών για τις ίδιες.

Credit Suisse
Οι αναλυτές της εκτιμούν ότι τουλάχιστον 66 από τις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης θα αποτύχουν στα αναθεωρημένα stress tests της Ε.Ε και θα χρειαστεί να αντλήσουν τουλάχιστον 220 δις. ευρώ σε νέα κεφάλαια.

Σε χειρότερη θέση βρίσκονται κορυφαίες τράπεζες που είναι εκτεθειμένες όχι μόνο στο ελληνικό χρέος, αλλά και σε Ιταλία, Ισπανία, όπως είναι οι Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank, Societe Generale, Barclays και BNP Paribas.

Black Rock
O διευθύνοντας σύμβουλος της, Λάρι Φινκ ζητάει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαθέσουν 2 τρισ. δολάρια στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα για να σταθεροποιηθεί απλά σε περίπτωση χρεοκοπίας ή ριζικής “αναδιάρθρωσης” του ελληνικού χρέους.

Bloomberg
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μεταδίδει πως οι γερμανικές τράπεζες προετοιμάζονται ακόμα και για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους κατά 60%.

Την ίδια ώρα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συναντήσεις των μελών του για να πιστοποιήσει την πραγματική εικόνα των ευρωπαϊκών τραπεζών σε συνδυασμό με την δρομολογούμενη αναδιάρθρωση του χρέους.

Διαβάστε επίσης: 

Fitch: Χρειάζεται μεγαλύτερο “κούρεμα” το ελληνικό χρέος

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε