Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι φήμες για αλλαγές των όρων του ελληνικού μνημονίου ανεβάζει το ευρώ

Οι φήμες για αλλαγές των όρων του ελληνικού μνημονίου ανεβάζει το ευρώ

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2534 δολάρια.

Ανακάμπτει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς εντείνονται οι φήμες για την τροποποίηση όρων του ελληνικού Μνημονίου, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2525 δολάρια από το επίπεδο των 1,2485 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το ευρώ ευνοήθηκε σήμερα από τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε για το δολάριο η πτώση που εμφάνισαν τον Μάιο -για δεύτερο συνεχή μήνα -οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους των αναλυτών για το ενδεχόμενο ανάσχεσης της ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Στην ενίσχυση του ευρώ συνέβαλε το δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times σύμφωνα με το οποίο, η ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, θα επιδιώξει τροποποιήσεις των όρων του Μνημονίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να εξετάσουν την χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα μετά τις εκλογές ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας. Εξάλλου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τη χώρα στη ζώνη του ευρώ και θα επιδιώξει να τροποποιήσει τη συμφωνία διάσωσης της χώρας που έχει συνομολογηθεί τον Μάρτιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προβληματισμό προκαλεί αντίθετα η άνοδος του κόστους δανεισμού στην Ιταλία. Η χώρα διέθεσε σήμερα ετήσια έντοκα ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 3,972% σε σύγκριση με 2,34% που είχε διαμορφωθεί στη δημοπρασία στις 11 Μαΐου.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκε σήμερα μία μόνο συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ, η οποία αφορούσε σε μία εντολή αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 29,28% από το 29,26% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,49% να διαμορφωθεί στο 27,79% από 27,84% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,22%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,08% στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,93% από 0,94% χθες, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,66%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε το 0,38%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε