Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι φήμες για την Ελλάδα ρίχνουν το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,3656 δολάρια.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3624 δολάρια από το επίπεδο των 1,3684 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου στα 1,35.

Η σημερινή υποχώρηση του ευρωπαϊκού νομίσματος αποδίδεται στη φημολογία των τελευταίων ημερών περί υποτιθέμενου σχεδίου Β το οποίο έχει επεξεργαστεί η Γερμανία για την έξοδο της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ. Η φημολογία αυτή ωστόσο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις που είχε κάνει πρόσφατα η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, συνιστώντας “υπομονή” καθώς όπως είχε υποστηρίξει ” από την εμπειρία της Γερμανικής ενοποίησης κατέστη σαφές ότι διαρθρωτικές αλλαγές δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα”.

Τις πιέσεις στην αγορά συναλλάγματος επέτεινε και η μεγάλη αστάθεια και υποχώρηση που εμφανίζουν σήμερα τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, δεν υπήρξαν και σήμερα συναλλαγές, καθώς φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στραμμένο το “αγοραστικό της ενδιαφέρον στην Ιταλία και Ισπανία”. Όπως προέκυψε από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα οι αγορές των ομολόγων που πραγματοποίησε στη δευτερογενή αγορά άγγιξαν τα 14 δισ. ευρώ. Η αποχή αυτή της ΕΚΤ από την ελληνική αγορά επιβαρύνει την κατάσταση με αποτέλεσμα χωρίς συναλλαγές να υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων, και να αυξάνονται συνακόλουθα οι αποδόσεις τους και το περιθώριο με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους.

Έτσι σήμερα το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διευρύνθηκε στο 16,12% από 15,99% την Παρασκευή, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να αυξάνεται στο 17,82% από 17,78% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έναντι 1,70% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες σημείωσαν οριακή υποχώρηση. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,06% από 2,05% στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 1,88%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,73%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,52% από 1,53%, ενώ ο μήνας διατηρήθηκε στο 1,34% .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μέρκελ : Ναι δεν αποτελεί ταμπού η χρεοκοπία της Ελλάδας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε