Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Οι φήμες για χρεωκοπία έπληξαν το ΧΑ – Ξεπούλημα στις τράπεζες

Οι φήμες για χρεωκοπία έπληξαν το ΧΑ – Ξεπούλημα στις τράπεζες

Η Εθνική έκανε πάνω από το 1/3 των συνολικών συναλλαγών

Εικόνα ξεπουλήματος σήμερα στο χρηματιστήριο με τους επενδυτές να ρευστοποιούν όσο – όσο τραπεζικούς τίτλους αφού οι αγορές προεξοφλούν τα χειρότερα σενάρια όπως αναδιάρθρωση του χρέους ή ακόμη και απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Τα spreads έφτασαν τις 700 μονάδες αφού όλοι θέλουν να απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα και προχωρούν σε αθρώες πωλήσεις. 

Η αφορμή δόθηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος της κυρίας Μέρκελ (CDU) κ. Μπάρτλε ότι στην αυριανή συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισε οι Χριστιανοδημοκράτες θα εγείρουν ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. 

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 6% και διαμορφώθηκε στις 1.696,68 μονάδες με αξία συναλλαγών στα 333 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 9,23% καταδεικνύοντας τον πανικό των επενδυτών αφού στην περίπτωση απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες θα είναι οι τράπεζες. Είναι οι τρίτες μεγαλύτερες απώλειες του τραπεζικού δείκτη την τελευταία δεκαετία -17/10/2008 (-10,07%) και 24/10/2008 (-9,76%). Η Ελλάδα πλέον καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα CDS (πιθανότητα χρεοκοπίας) ενός δύο και τριών ετών και την τρίτη θέση στα CDS πενταετίας.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 10 ευρώ με απώλειες 9,99% και τζίρο κοντά στα 130 εκατ. ευρώ.Η μετοχή της Alpha έχασε 11,96%, της Eurobank 6,33%, της Πειραιώς 9,38%. Στο βαθύ κόκκινο και όλα τα υπόλοιπα blue chips: Τιτάν -8,46%, Μυτιληναίος 12,05%, ΟΠΑΠ -6,22%, ΔΕΗ -5,81%. Μόλις 10 μετοχές ενισχύθηκαν, 178 υποχώρησαν και 39 παρέμειναν αμετάβλητες. 

Για τη συνέχεια οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά έχει εισέλθει σε καθοδικό κύκλο και οι μόνες ανάσες που μπορεί να πάρει είναι από την ολοκλήρωση των κερδοσκοπικών στρατηγικών από τους επαγγελματίες της αγοράς, οι οποίοι θα κλείσουν short θέσεις παίρνοντας τα κέρδη τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε