Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι φόβοι για νέα κρίση στην ευρωζώνη ρίχνει το ευρώ

Οι φόβοι για νέα κρίση στην ευρωζώνη ρίχνει το ευρώ

Το ευρώ δέχεται σήμερα πιέσεις καθώς το κλίμα επιβαρύνεται από τις αυξανόμενες ενδείξεις αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Διακυμάνσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3108 δολάρια από το επίπεδο των 1,3129 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε στα 1,3114 δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα οι αγορές ομολόγων δείχνουν μεγάλη αστάθεια με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να αυξάνεται όχι μόνο για τις χώρες που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη αλλά και για πιο ισχυρές οικονομίες όπως η γαλλική για παράδειγμα. Είναι ενδεικτικό ότι στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε σήμερα δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας με το επιτόκιο των τίτλων να σημειώνει άνοδο στο 2,76% από 2,19% που ήταν την προηγούμενη φορά.

Υπό τις συνθήκες αυτές η δημοπρασία εντόκων ύψους 11 δις. ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία θα αποτελέσει “βαρόμετρο” για τις εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι στην Ισπανία όπου βρίσκονται στραμμένα τα βλέμματα των αναλυτών το κόστος δανεισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται στην πορεία απόδοσης του δεκαετούς κρατικού ομολόγου, έχει αυξηθεί σχεδόν 1% μέσα σε μία εβδομάδα.

Ανησυχητικά επίσης είναι τα μηνύματα και από το μέτωπο της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας οι οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης. Στη Σουηδία για παράδειγμα ανακοινώθηκε σήμερα ότι η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 7,1% το Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Αξιολογώντας τις εξελίξεις αυτές μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν περαιτέρω υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Στη δευτερογενή αγορά στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) δεν καταγράφηκαν συναλλαγές σήμερα. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 22,15% από 22,18% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου (με απόδοση 1,65%) να διαμορφωθεί στο 20,50%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,39% από 1,40%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,24%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,06%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,76%, ενώ ο μήνας παρέμεινε στο 0,41%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε