Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι φόβοι για την ευρωζώνη συνεχίζουν να ρίχνουν το ευρώ

Οι φόβοι για την ευρωζώνη συνεχίζουν να ρίχνουν το ευρώ

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2095 δολάρια από το επίπεδο των 1,2125 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Στη διάρκεια της ημέρας το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε μέχρι τα 1,2076 δολάρια. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2089 δολάρια.

Αρνητικά επηρεάζει το ευρώ το κλίμα ανησυχίας που πλέον έχει κυριαρχήσει στις αγορές καθώς η κρίση Χρέους απειλεί πλέον ευθέως την Ισπανία και την Ιταλία. Η προειδοποίηση για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας και της Ολλανδίας από τον οίκο αξιολόγησης Moodys επέτεινε το αρνητικό κλίμα. Ήδη το κόστος δανεισμού για την Ισπανία έχει ξεπεράσει το 7,6% ενώ η αντίστοιχη απόδοση των δεκαετών Ιταλικών ομολόγων έχει υπερβεί το 6,5%. Η αδυναμία της Ευρωζώνης να θέσει υπό έλεγχο την κρίση Χρέους αντανακλάται στην διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου η οποία από την αρχή του έτους έχει ξεπεράσει το 6,6%. Η Citigroup εκτιμά ότι οι απώλειες για το ευρώ θα διευρύνονται καθώς η κρίση στην ευρωζώνη θα επιδεινώνεται.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε περαιτέρω στο 27,67% από 26,62% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,24% να διευρυνθεί στο 26,43% από 25,46% που ήταν χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,99% από 1,00% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 0,86% από 0,87%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,72% στο τρίμηνο υποχώρησε οριακά στο 0,43% από το 0,44%, ενώ στο μήνα μειώθηκε στο 0,16% από 0,17% που κυμαίνονταν χθες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε