Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 24 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Οι γερμανοί...ξανάρχονται

Οι γερμανοί...ξανάρχονται
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου και η καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 19.12.2009 | 09:43
Πρώτη δημοσίευση: 19.12.2009 | 09:43

 
Την βοήθεια της αποφάσισε να δώσει στην Ελλάδα τελικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
 

 
Αυτό θα γίνει στην περίπτωση που η χώρα μας βρεθεί σε αδυναμία αποπληρωμής του δημοσίου χρέους της και άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές. Δηλαδή αν βρεθεί στο όριο της χρεοκοπίας.
 
Η απόφαση αυτή ελήφθη από την καγκελαρία, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, μετά και τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, αν και μέχρι πριν από λίγο καιρό η κ. Μέρκελ είχε δισταγμούς.
Σύμφωνα με “Τα Νέα” για τη «βοήθεια» που θα δοθεί στην Ελλάδα φυσικά με σκληρούς όσους που μπροστά τους τα ιρλανδικά μέτρα θα μοιάζουν τίποτα, έχουν ενημερωθεί ήδη και οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 
Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές η μεταστροφή της Γερμανίας, που είχε διαψεύσει το ενδεχόμενο «βοήθειας», οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πιέσεις των Γερμανών τραπεζιτών. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι η χειρότερη εμπειρία του ευρωπαϊκού “τουρνέ” που είχε ο υπουργός Οικονομικών τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε στη Φρανκφούρτη, στη συνάντηση που είχε με Γερμανούς θεσμικούς επενδυτές και τραπεζίτες.
 
Δηλαδή; Με αυτούς που κρατούν στα χέρια τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 180 δισ. ευρώ και στους οποίους θα προστρέξουμε πάλι τον Ιανουάριο να μας δανείσουν. Οι τραπεζίτες αυτοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και τις συνέπειες που θα είχε μία τέτοια εξέλιξη στις γερμανικές τράπεζες και στο ευρώ.
 
Οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας που παρακολουθούνται πλέον από τις Βρυξέλλες με ανησυχία έχουν πείσει έστω και στο ελάχιστο τους ανώτερους κοινοτικούς αξιωματούχους ότι «τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους» και «οι αγορές αποφάσισαν πριν από μας για μας». Όπως εξηγούν, η νευρικότητα που δημιουργήθηκε λόγω της κρίσης δεν έχει υποχωρήσει ακόμη και στο πλαίσιο αυτό τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με το επιβαρυμένο παρελθόν της, την κατέστησαν αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης.
 
Η αστάθεια στην ευρωζώνη και στο νόμισμα είναι κάτι που δεν αρέσει καθόλου στη Γερμανία που είναι και το μεγάλο αφεντικό της ζώνης, και κυρίως στην Άνγκελα Μέρκελ.
 
Όπως προσθέτουν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι αφού ανέμενε λίγο καιρό μήπως και η νέα κυβέρνηση λάβει εκείνα τα μέτρα που θα καθησύχαζαν τις αγορές και θα απέτρεπαν οποιοδήποτε ενδεχόμενο «μόλυνσης» άλλων χωρών, όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.
 
Ενάντια σε όλες τις δηλώσεις πως η Ένωση ή η ευρωζώνη δεν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα, γιατί αυτό απαγορεύεται από τις Συνθήκες, το Βερολίνο έχει αποφασίσει ότι θα προστρέξει σε αρωγή της Αθήνας. Η κ. Μέρκελ όμως δεν θέλει να τη θεωρήσουν κορόιδο, και φυσικά δεν θέλει να μπει με τίποτα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα εσωτερικά της ευρωζώνης, κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως αδυναμία
 
Έτσι, προχώρησε σε συγκεκριμένες κινήσεις. Φρόντισε να καθιερωθεί μια «τριμερής» συνεργασία, στην οποία μετέχει το ΔΝΤ, η Κομισιόν κι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το κλιμάκιο αυτό έχει ήδη επισκεφθεί την Ελλάδα μία φορά και θα ξαναέρθει με εντολή όχι απλώς να δει τι συμβαίνει, αλλά με διευρυμένη εντολή πλήρους δημοσιονομικού ελέγχου. Ήδη φαίνεται πως, τουλάχιστον για το έλλειμμα, η «τριμερής» καταλήγει ότι το 2009 δεν ήταν 12,7%, αλλά κάπου 14%, γεγονός που από μόνο του τινάζει τους στόχους του προϋπολογισμού στον αέρα.
 
 
Πως όμως θα γίνουν όλα αυτά; Φυσικά με ανταλλάγματα που καθόλου ευχάριστα δεν θα είναι για την χώρα μας. 

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η κ. Μέρκελ είναι σαφής. Το έλλειμμα θα μειωθεί δραστικά με την εφαρμογή ενός σκληρού δημοσιονομικού προγράμματος. Δηλαδή πάγωμα ή μείωση μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων, πάγωμα προσλήψεων και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Εάν σε αυτά προστεθούν οι άμεσες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα τέτοιες που έχουν κάνει οι Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία τότε θα ολοκληρωθεί και το παζλ.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο