Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Οι ισπανικές τράπεζες ρίχνουν περαιτέρω το ευρώ

Οι ισπανικές τράπεζες ρίχνουν περαιτέρω το ευρώ

Υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς εντείνεται ο προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου διάσωσης των Ισπανικών τραπεζών.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2478 δολάρια από το επίπεδο των 1,2496 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2492 δολάρια.

Η γενικευμένη ανησυχία που επικρατεί για το μέλλον της ευρωζώνης αποτυπώθηκε σήμερα στην αύξηση των αποδόσεων των ισπανικών ομολόγων. Έτσι η απόδοση του Ισπανικού δεκαετούς ομολόγου άγγιξε σήμερα το 6,83%, ενώ αυτή του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου αυξήθηκε κατά 0,22% στο 6,25%. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Ισπανικό σχέδιο διάσωσης κρύβει αρκετές γκρίζες ζώνες, ενώ ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της περιφέρειας όπως η Κύπρος και η Ιταλία.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 8 εκατ. Ευρώ. Εξ αυτών τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 6 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 29,26% από 28,65% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,42% να διαμορφωθεί στο 27,84% από 27,34% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,22%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,08% στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,94%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,66%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε το 0,38%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε