Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Οι καφετζούδες και οι χαρτορίχτρες του ΔΝΤ και της Κομισιόν μας δουλεύουν ψιλό γαζί…

Οι καφετζούδες και οι χαρτορίχτρες του ΔΝΤ και της Κομισιόν μας δουλεύουν ψιλό γαζί…

Είναι τουλάχιστον αστείοι. Γιατί αν το πάρουμε πολύ σοβαρά, μπορεί να τους θεωρήσουμε και απατεώνες με πτυχία και διδακτορικά. Πάντως, σίγουρα μας κοροϊδεύουν με αυτά που τα υποστηρίζουν ακόμα και αν πιστεύουν ότι επιστημονικά είναι ορθή η μέθοδος που χρησιμοποιούν.

Στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις του ΔΝΤ, της Κομισιόν, αλλά και όλων των οργανισμών αναφερόμαστε. Κολλημένες στα μαθηματικά μοντέλα οι …καφετζούδες του ΔΝΤ και της Κομισιόν κάνουν προβλέψεις για το χρέος ως το 2060. Αν αυτό δεν αποτελεί επιστημονική αλαζονεία, είναι σίγουρα βλακεία, αλλά δεν το ομολογούν γιατί τότε πολλοί επιστήμονες-μάντεις δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Εδώ βλέπετε, αδυνατούν να κάνουν μία πρόβλεψη ορθή για το ένα εξάμηνο, φιλοδοξούν να προβλέψουν την επόμενη πεντηκονταετία. Ο τέμπορα ο μόρες. Για παράδειγμα το ΔΝΤ έπεσε κάποιες εκατοστιαίες μονάδες έξω για το πρωτογενές πλεόνασμα και επίσης πάνω από 2 εκατοστιαίες μονάδες για την ύφεση από το καλοκαίρι του 2015 ως το Δεκέμβριο. Διαψεύστηκε παταγωδώς. Αλλο ένα παράδειγμα είναι εκείνος ο περιβόητος πολλαπλασιαστής που βύθισε τη χώρα σε πρωτοφανή ύφεση και οι …πρωτομάστορες του ΔΝΤ δεν ζήτησαν ούτε καν συγγνώμη.

Και όμως επιμένουν να φτιάχνουν σενάρια (που μόνο επιστημονικής φαντασίας μπορούν να θεωρηθούν) και να τα θεωρούν βάση για τη λήψη αποφάσεων. Και μάλιστα σοβαρών. Παγιδευμένη η επιστημονική κοινότητα και οι οργανισμοί στη θεοποίηση των προβλέψεων, που είναι απαραίτητες για να κάνουν σενάρια, επιμένουν στη μέθοδο, παρότι διαψεύδονται διαρκώς και παρότι οι αβεβαιότητες τόσο σε εσωτερικό επίπεδο κάθε χώρας, όσο και διεθνώς έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που καθιστούν αδύνατες τις όποιες μακροπρόθεσμες προβλέψεις.

Κι όμως συνεχίζουν να δουλεύουν με τα ίδια εργαλεία ή να μας…δουλεύουν.

Για σκεφτείτε λίγο τα σενάρια που γίνονταν για τη χώρα μας το 2007 ή το 2008 ή ακόμα και το 2009. Υπήρχε κανένα που προέβλεπε την καταστροφή που ακολούθησε; Υπήρχε έστω και ένα που να είχε την παράμετρο της μείωσης του ΑΕΠ κατά 27%. Οχι ασφαλώς.

Και τώρα θέλουν να τους πάρουμε σοβαρά όταν κάνουν προβλέψεις ως το 2060 και μάλιστα να κόψουμε κι΄ άλλο μισθούς και συντάξεις.

Αιδώς άθλιοι του ΔΝΤ, αιδώς άθλιοι και θεομπαίχτες όλων των οργανισμών, που νομίζετε ότι μπορείτε να προβλέψετε οτιδήποτε μακροπρόθεσμο και μάλιστα μας το πουλάτε ως σοβαρή επιστημονική γνώση, πάνω στην οποία μα υποχρεώνετε να στηριχτούν πολιτικές και αποφάσεις που καθορίζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Σήμερα το Eurogroup καλείται να πάρει καθοριστικές αποφάσεις για δεκαετίες αναφορικά με το ελληνικό χρέος, στηριζόμενο σε προβλέψεις που διαψεύδονται τον επόμενο μήνα.

Και η διάψευση των προβλέψεων είναι μικρό κακό. Το πολύ άσχημο, το τραγικό είναι πως οι Ελληνες καλούμαστε να κάνουμε κι άλλες θυσίες στο όνομα έωλων προβλέψεων, για τις οποίες η μόνη σίγουρη και ορθή 100% πρόβλεψη είναι ότι θα πέσουν έξω.

Εάν υιοθετούσαμε μία συνωμοσιολογική προσέγγιση, θα λέγαμε πως οι μακροχρόνιες προβλέψεις, ειδικά για την Ελλάδα, χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την καθυπόταξη της χώρας και του λαού.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε