Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Οι κρίσιμες 24 ώρες για το PSI – Έλληνας αξιωματούχος: θα ξεπεράσει το 75% το κούρεμα – Ποιοί συμμετέχουν μέχρι στιγμής

– Financial Times: H Ελλάδα πλησίασε πιο κοντά σε μια πετυχημένη αναδιάρθρωση χρέους 206 δισ.
– Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης λήγει η προθεσμία για το PSI
– Aπειλές Βενιζέλου στα ασφαλιστικά που είπαν όχι στο κούρεμα
– Μετά τις ανακοινώσεις την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup

ΥΠΟΙΚ: Η συμμετοχή στο PSI θα ξεπεράσει το 75%!

Την αισιοδοξία του ότι η συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων (PSI) θα ξεπεράσει κατά πολύ το 75% «με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα» εξέφρασε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει πως θα εγκαταλείψει τη συμφωνία αν η συμμετοχή είναι κάτω από 75%.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ώρα Ελλάδος λήγει η προθεσμία για την συμμετοχή των ιδιωτών. Η συμφωνία της Ελλάδας με το IIF προβλέπει ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 08.00 το πρωί της Παρασκευής στην ιστοσελίδα www.greekbonds.gr.

Πάντως, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg στο 58% φτάνει μέχρι τώρα η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

IIF: Όλη η λίστα μέχρι στιγμής

Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) ανακοίνωσε τις 30 τράπεζες που συμμετέχουν στο κουρεμα.

Συγκεκριμένα είναι οι:

Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit.

Δυο ακόμη τράπεζες, κυπριακές με ισχυρή παρουσία και στην χώρα μας, δήλωσαν σήμερα ότι πρόκειται να συμμετάσχουν στην διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ειδικότερα, η Marfin Popular Bank Public (ΜΠΒ) ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συμμετάσχει στην εθελοντική ανταλλαγή των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει, σύμφωνα με τους όρους της προσφοράς του PSI της Ελληνικής Δημοκρατίας

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα όπως η Τράπεζα συμμετάσχει στο εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτό ανακοινώθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία στις 24 Φεβρουαρίου 2012, με προσφορά για ανταλλαγή όλων των τίτλων που κατέχει για λογαριασμό της και συναινέσει και ψηφίσει υπέρ των προτεινόμενων μετατροπών των όρων τους.

Όπως ανακοινώθηκε, δεσμεύτηκαν να ανταλλάξουν ομόλογα αξίας 81 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο περίπου 39,3% του συνόλου των ομολόγων (206 δισ. ευρώ) που μπορούν να ανταλλαγούν σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος PSI.

Στο ποσό των τραπεζών αν προστεθούν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ του Κοινού Ταμείου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο πρόγραμμα PSI, και άλλα περίπου 2,7 δισ. ευρώ που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, κ.α τα οποία αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν το συνολικό ποσό των ομολόγων που μέχρι στιγμής που διατίθεται προς ανταλλαγή φθάνει τα 101,7 δισ. ευρώ ανεβάζοντας έτσι τη μέχρι στιγμής συμμετοχή στο PSI στο 49,4%.

 Την απομείωση ομολόγων αξίας 3,31 δισ. ευρώ αποδέχθηκαν 8 ασφαλιστικά Ταμεία και η ΑΕΔΑΚ 

Σε οκτώ ανέρχονται τελικά τα Ταμεία που μαζί με την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ), αποδέχθηκαν να ενταχθούν εθελοντικά στην απομείωση των τίτλων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν κατά 53%, στα πλαίσια του PSI, ενώ 6 δεν αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους.

Θετικά τοποθετήθηκε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ενώ τη μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα αποφάσισε το Δ.Σ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).

Η σημερινή αξία των ομολόγων που κατέχουν τα Ταμεία που δέχθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ανέρχεται στα 3,31 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), κατέχει ομόλογα 1, 46 δις ευρώ, το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, (ΕΤΕΑΜ), 18,4 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), 162 εκατ. Ευρώ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, (ΟΠΑΔ), 40 εκατ. ευρώ, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), 1, 06 δις ευρώ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), 69 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), 28 εκατ, ευρώ, το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) 238 εκατ. ευρώ και Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ) 60 εκατ. ευρώ.

Τα Ταμεία των οποίων οι διοικήσεις δεν αποδέχθηκαν την εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα του κουρέματος, κατέχουν συνολικά, με σημερινές αξίες, ομόλογα αξίας 3,4 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) κατέχει ομόλογα αξίας 1,5 δισ. ευρώ, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), 823 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), 12,9 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), 709, 7 εκατ. ευρώ, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), 382 εκατομμύρια ευρώ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) 16,6 εκατ, ευρώ.

Πιέσεις Βενιζέλου σε διοικήσεις ταμείων

«Θα δώσουμε έμπρακτη απάντηση στις Κασσάνδρες που προσπαθούν να ακυρώσουν κάθε πιθανή λύση όπως το PSI», είπε ο κ Βενιζέλος.

Εξαπέλυσε βολές κατά των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν διερωτώμενος «αν δεν πετύχει το psi τι αξία θα έχουν τα ομόλογά τους; Μηδενική».
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να παίρνεις κοινωνικό πόρο και επιχορήγηση και να αρνείσαι, ενώ τόνισε ότι το μήνυμα που στέλνουν οι δημοσιογράφοι δια της απόφασης του ταμείου τους στο εξωτερικό, δεν ωφελεί την εθνική προσπάθεια. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να έχουν την ίδια αντιμετώπιση τα ταμεία που δε συμμετέχουν με εκείνα που μετέχουν, όπως το ΙΚΑ με εκατομμύρια ασφαλισμένους, σημειώνοντας πως ανάμεσα σε εκείνα που αρνήθηκαν είναι και επικουρικά.

Σε ότι αφορά τους μικροεπενδυτές είπε ότι θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης των απωλειών στο ύψος της εγγύησης των καταθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απίστευτο παρασκήνιο και πιέσεις με το κούρεμα – IΙF: Αβέβαιη η έκβαση του PSI – Reuters: Οι γερμανοί φοβούνται ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε