Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι πλούσιοι Γερμανοί γίνονται πλουσιότεροι

Οι πλούσιοι Γερμανοί γίνονται πλουσιότεροι

Παρά την οικονομική κρίση η καθαρή περιουσία των Γερμανών, στην οποία προσμετρούνται μεταξύ άλλων ακίνητα, καταθέσεις και οικοδομήσιμες εκτάσεις, διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια.

”Ο ιδιωτικός πλούτος των Γερμανών αυξάνεται διαρκώς, η περιουσία του κράτους μειώνεται ενώ οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι” είναι τα βασικά συμπεράσματα προσχεδίου νέας έκθεσης της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης για τη φτώχεια και τον πλούτο στη Γερμανία που επικαλείται σήμερα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, παρά την οικονομική κρίση η καθαρή περιουσία των Γερμανών, στην οποία προσμετρούνται μεταξύ άλλων ακίνητα, καταθέσεις και οικοδομήσιμες εκτάσεις, αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρει το υπ. Εργασίας: «Την ώρα που η καθαρή περιουσία του γερμανικού κράτους μειώθηκε μεταξύ 1992 και 2012 κατά 800 δις ευρώ, η καθαρή περιουσία των νοικοκυριών διπλασιάστηκε από τα 4,6 στα 10 τρις ευρώ».

Τεράστιες ανισότητες

Μόνον μεταξύ 2007 και 2012 ο ιδιωτικός πλούτος αυξήθηκε κατά 1,4 τρις ευρώ.
Οι αριθμοί ωστόσο καταδεικνύουν την ίδια ώρα «τεράστιες ανισότητες στην κατανομή του ιδιωτικού πλούτου».
Έτσι «στο 10 % των πλουσιότερων νοικοκυριών ανήκει το 50% και πλέον του συνολικού πλούτου». Η περιουσία αυτού του 10 % αυξάνεται μάλιστα διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

Ενώ το 1998 κατείχε το 45 % της συνολικής καθαρής περιουσίας, 10 χρόνια αργότερα, το 2008, η ομάδα αυτή των πλουσιότερων γερμανικών νοικοκυριών είχε στα χέρια του το 53% του συνολικού πλούτου.
Την ίδια ώρα στο 50 % των νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα ανήκει μόλις το 1 % της συνολικής καθαρής περιουσίας.
Το προσχέδιο της έκθεσης καταγράφει επίσης σημαντικές μισθολογικές ανισότητες. Την στιγμή που τα ανώτερα και ανώτατα εισοδήματα αυξάνονται, στο κάτω 40% των μόνιμα απασχολούμενων διαπιστώνονται σημαντικές απώλειες στο καθαρό εισόδημα. «Αυτή η μισθολογική εξέλιξη πλήττει το αίσθημα δικαίου του πληθυσμού», τονίζεται στην έκθεση.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε