Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Οι πωλήσεις των Airbus απογειώνουν τις ιδιωτικοποιήσεις!

Οι πωλήσεις των Airbus απογειώνουν τις ιδιωτικοποιήσεις!

Σύμφωνα με τους Financial Times μπορεί να είναι μικρό το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ που συγκεντρώθηκαν από την πώληση των τεσσάρων παλαιών αεροσκαφών, αλλά ”είναι ένα κρίσιμο βήμα στην προσπάθεια να πειστούν οι διεθνείς επενδυτές, ότι η Αθήνα έχει πλέον πάρει σοβαρά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Τα ελληνικά Airbus και οι ιδιωτικοποιήσεις

”Η πώληση τεσσάρων παλαιών αεροσκαφών Airbus A340-300 για το μικρό ποσό των 40 εκατ. ευρώ, δεν θεωρείται συνήθως ορόσημο ιδιωτικοποιήσεων.

Όμως για τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που υπέγραψε την συμφωνία την Κυριακή, μπορεί να είναι ένα κρίσιμο βήμα στην προσπάθεια να πειστούν οι διεθνείς επενδυτές, ότι η Αθήνα έχει πλέον πάρει σοβαρά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η πώληση του στόλου στην Apollo Aviation Group, διεθνή επιχειρηση leasing με έδρα στις ΗΠΑ, που έκανε την μεγαλύτερη προσφορά μεταξύ των τεσσάρων, ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν έλθει αντιμέτωπος ο κ. Στουρνάρας με την «ανάκριση» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, σχετικά με το πώς σκοπεύει η Ελλάδα να θέσει σε τροχιά το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης των 174 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εγχώριο σύμβουλο, τα αεροσκάφη, που στο παρελθόν ανήκαν στην κρατική Ολυμπιακή Αεροπορία και παρέμεναν σε αδράνεια από το 2009, ήταν «μια ξεκάθαρη απόδειξη της απροθυμίας πολλών επάλληλων κυβερνήσεων να ξεκινήσουν τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων που υποτίθεται ότι υιοθετούσαν.»

Η πολιτική θέληση δεν είναι πλέον πρόβλημα και η αναζωογόνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια μπορεί να αναθερμάνει την οικονομική ανάκαμψη, επιμένει τώρα ο κ. Στουρνάρας.

Η Ελλάδα θα αντλήσει 19 δισ. ευρώ σε έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις έως το 2015 σύμφωνα με τους όρους του δεύτερου προγράμματος διάσωσης και πρόσθετα 31 δισ. ευρώ στην επόμενη δεκαετία. Το 2011 η χώρα συγκέντρωσε 1,8 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στην λίστα των πωλήσεων τώρα, περιλαμβάνονται έξι συμφωνίες που έχουν φτάσει σε «αρκετά προχωρημένο στάδιο» και θα ολοκληρωθούν, ίσως, φέτος, αντλώντας έως 3 δισ. ευρώ σύμφωνα με αξιωματούχο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, που επέβλεψε την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, θέλει να προσθέσει στον κατάλογο και τον οργανισμό σιδηροδρόμων ΟΣΕ, που έχει μετατραπεί σε κερδοφόρο επιχείρηση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του οργανισμού, «Γάλλοι, Ρώσοι και Ρουμάνοι φορείς έκαναν διερευνητικές μελέτες πέρσι… Η οικονομία χειροτέρεψε έκτοτε, αλλά η εταιρία πηγαίνει καλύτερα και θα περιμένουμε σοβαρό ενδιαφέρον αν τεθεί προς πώληση.»

Βέβαια, παραμένουν πολλά εμπόδια για ταχύρυθμες ιδιωτικοποιήσεις, όπως πιστεύουν Έλληνες πολιτικοί, επενδυτικοί τραπεζίτες και νομικοί.

«Το κλίμα είναι δύσκολο, ακόμη κι αν η κυβέρνηση συνασπισμού τα καταφέρει με επιτυχία,» δήλωσε τραπεζίτης. «Το μεγάλο ερώτημα του αν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ μπορεί να έφυγε από το προσκήνιο για μερικούς μήνες, αλλά δεν έχει επιλυθεί.»

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε