Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 28 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Οι πρώτες αντιδράσεις για το διάγγελμα

Οι πρώτες αντιδράσεις για το διάγγελμα
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 02.02.2010 | 22:23
Πρώτη δημοσίευση: 02.02.2010 | 22:23

Αν και οι περισσότεροι γνώριζαν σε γενικές γραμμές τί θα ακούσουν και πάλι έδειξαν προβληματισμένοι, ενώ άλλοι έντονα επικριτικοί.

Μπροστά στα επώδυνα μέτρα και αλλαγές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ήρθαν άμεσα οι πρώτες έντονες αντιδράσεις κυρίως από τα κόμματα της αριστεράς.

 

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος πως"ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους πολιτικούς Αρχηγούς ο Πρωθυπουργός δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο μέτρο, λίγα λεπτά αργότερα εξήγγειλε δέσμη μέτρων αποσπασματικών. Άλλα συγκεκριμένα και άλλα αόριστα. Προτιμήθηκε έτσι αντί του διαλόγου, η επικοινωνιακή λογική. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση, ζητάει άλλοθι".

Όπως ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει επανειλημμένα δηλώσει, διαφωνούμε κατηγορηματικά με την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα. Σε ό,τι αφορά το πάγωμα των μισθών του δημοσίου, το είχε ήδη εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση της Ν.Δ. Όμως η πρότασή της περιείχε ειδική πρόνοια στήριξης για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, την οποία ζητάμε και σήμερα. Διαφορετικά, μαζί με την αύξηση της τιμής των καυσίμων, ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει αναδιανομή εισοδήματος, αντίστροφη εκείνης που είχε υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τελικά σε βάρος των αδυνάτων.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τονίζει πως "ο λαός να μην πέσει στη φάκα που στήνει η κυβέρνηση με δόλωμα τη φορολόγηση των άπιαστων οφ σορ εταιριών και κάποιων φυσικών προσώπων, για να πάρει σαρωτικά μέτρα κατά των εργαζομένων και να ενισχύσει την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών. 

Η νέα αντιλαϊκή θύελλα για την οποία μιλούσε το ΚΚΕ προεκλογικά, ήρθε, θα συνεχιστεί πιο άγρια και δεν θα έχει τελειωμό. Το επιβεβαιώνει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η άγρια φορολογία, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, το πάγωμα ακόμα και των ελάχιστων προσλήψεων.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ξεσηκωθούν, να οργανώσουν την πάλη τους για τα δικαιώματά τους, για να αποτρέψουν την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων. 

Το ΛΑΟΣ μετά το διάγγελμα ανακοίνωσε πως "ενώ ο Πρωθυπουργός έχει συλλάβει το νόημα της κρίσης και τους συντελεστές που την εξέθρεψαν, δείχνει να μην έχει βρει αποτελεσματικό αντίδοτο. Η φορολόγηση στα καύσιμα σαφώς δεν εντάσσεται στους «δίκαιους φόρους». Η αναστολή προσλήψεων μόνη της, αν δε συνοδευτεί από υποχρεωτικές μετατάξεις, δεν λύνει το πρόβλημα. Η συμβολή των πιο ψύχραιμων πολιτικών δυνάμεων στην προσπάθεια απόδρασης από την οικονομική καχεξία είναι περισσότερο απαραίτητη. Η αποσπασματική όμως προσέγγιση δεν είναι η ασφαλέστερη διέξοδος. Δικαιούμεθα να πληροφορηθούμε το πλήρες πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και υποχρεούνται να γίνουν πιο συγκεκριμένοι στην επιστράτευση μέτρων. Εγχείριση με δόσεις δεν γίνεται.


      Διαδώστε αυτό το άρθρο