Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ πίεσαν το ευρώ

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ πίεσαν το ευρώ

 Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,3269 δολάρια.

Πιέσεις προκάλεσαν σήμερα στο ευρώ οι δυσοίωνες προβλέψεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3327 δολάρια από το επίπεδο των 1,3311 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Ο κίνδυνος για μία υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας για τον οποίο προειδοποίησε σήμερα στην τελευταία συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σ.σ αποχωρεί από τη θέση του την 1ης Νοεμβρίου οπότε και αναλαμβάνει καθήκοντα ο Μ. Ντράγκι), δημιούργησε αρνητικό κλίμα για το ευρώ. Ωστόσο στη συνέχεια τα μέτρα για την ενίσχυση ρευστότητας που ανακοίνωσε ο ίδιος στη συνέχεια είχε ως αποτέλεσμα να ανακοπεί η πτωτική τάση και να ενισχυθεί ελαφρώς το ευρώ. Συγκεκριμένα ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων αποδεχόμενη καλυμμένες ομολογίες. Με το πρόγραμμα αυτό η ΕΚΤ θα διοχετεύσει στην αγορά περίπου 40 δις. ευρώ. Ταυτοχρόνως, θα επαναφέρει το θεσμό των μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες, τον οποίο είχε εγκαταλείψει τους τελευταίους έξι μήνες.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν υπήρξαν και σήμερα συναλλαγές. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς υποχώρησε ελαφρώς στο 16,21% από 16,32% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να αυξάνεται στο 18,07% από 18,02% χθες έναντι 1,86% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες σημείωσαν μικρή άνοδο. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,08%, στη διάρκεια των 9 μηνών αυξήθηκε στο 1,91% από 1,89%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,75% από 1,73%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,55% από 1,53%, ενώ ο μήνας παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,35%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Tρισέ ΤΕΛΟΣ. Σταθερό στο 1,50% το επιτόκιο της ΕΚΤ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε