Τρίτη, 7 Μαΐ
21oC Αθήνα

Οι σαράντα μέρες που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε σαρανταήμερη ανεπίθεση με αιχμή του δόρατος νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών περνά η κυβέρνηση.

Με την τακτική αυτή επιδιώκει όχι μόνο να κερδίσει το παιχνίδι των εντυπώσεων και της κυριαρχίας στην πολιτική ατζέντα, αλλά και να στείλει ένα μήνυμα ότι το κυβερνητικό έργο αρχίζει να επιταχύνεται.
Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο των καυσίμων, του οποίου οι διατάξεις αν λειτουργήσουν αποτελεσματικά όταν τεθούν σε εφαρμογή, μπορεί να αποφέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα κοντά ή και παραπάνω από 1 δισ. ευρώ το χρόνο από την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Το δεύτερο βήμα θα γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου με τη διαβούλευση και στη συνέχεια κατάθεση στη Βουλή για το πλαστικό χρήμα και την υποχρεωτική εφαρμογή του. Με το νομοσχέδιο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν πως θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, καθώς και τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων.
Το τρίτο νομοσχέδιο είναι η οικειοθελής αποκάλυψη των αφορολόγητων εισοδημάτων και του ¨μαύρου¨ χρήματος που θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή ως το τέλος του Ιουλίου.

Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα έχει έσοδα τα οποία θα κατευθυνθούν στα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για κοινωνικές παρεμβάσεις, ακόμα και για μείωση των συντελεστών φορολογίας από τη στιγμή που ορισμένα από αυτά (π.χ. πάταξη λαθρεμπορίου) θα αποφέρουν επαναλαμβανόμενα έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Ετσι, το μόνο ανοιχτό ζήτημα στο σκέλος της πάταξης της φοροδιαφυγής, απομένει προς το παρόν η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΤΑΧΙS.

Στο υπουργείο Οικονομικών θα ήθελαν αυτή να γίνει άμεσα ώστε να μη χαθεί η τουριστική περίοδος, όμως παραδόξως τα τεχνικά κλιμάκια δεν βιάζονται λες και δεν τους ενδιαφέρει το θέμα.
Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασαν την απορία τους λέγοντας “γιατί άραγε οι Θεσμοί δεν έθεσαν στα προαπαιτούμενα την πάταξη της φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα μέτρα, όπως οι σύνδεση των ταμειακών μηχανών;”.
Εύλογο το ερώτημα από τη στιγμή οι Θεσμοί, Γερμανοί πολιτικοί και άλλοι κήνσορες των δανειστών μας βομβαρδίσουν με παραινέσεις και προτροπές για τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Στο ίδιο διάστημα θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών και άλλες παρεμβάσεις, όπως η ρύθμιση του θέματος των τεκμηρίων που έχουν σαν αποτέλεσμα άνεργοι, φοιτητές και άλλοι πολίτες χωρίς εισοδήματα να πληρώνουν φόρους και ορισμένες φορές υψηλούς, για εισοδήματα που δεν έχουν ποτέ αποκτήσει.
Τέλος, αν στα προαναφερόμενα μέτρα προσθέσουμε τις παρεμβάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, ολοκληρώνεται η βεντάλια των κυβερνητικών παρεμβάσεων ως το τέλος Ιουνίου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε