Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Οικονομία: έχτισαν στην άμμο… παλάτια

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Το Ντουμπάι έχτισε σε σαθρά θεμέλια, η Αθήνα τρίζει καθώς…

το ενδεχόμενο η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της αραβικής χώρας να βαίνει προς πτώχευση, προκάλεσε τριγμούς σε όλες τις τις αγορές ομολόγων και τα χρηματιστήρια του κόσμου.
Στην Ελλάδα μέσα σε τρεις μέρες οι διαφορά των επιτοκίων των 10ετών ομολόγων (spread) σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά διευρύνθηκε από τις 184 στις 205 μονάδες βάσης. Οι επενδυτές, κυρίως ξένοι αλλά και Έλληνες, προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων. Ο λόγος προφανής: αφενός να αποκτήσουν ρευστότητα και αφετέρου να πιέσουν προς άνοδο των επιτοκίων των ομολόγων, ώστε να είναι πιό επικερδή γιά τους ίδιους, όταν στην αρχή του χρόνου η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δανεισμό.

Παρά τις θετικές εκθέσεις των διεθνών οίκων, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας συνεχίστηκαν και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα στο κλείσιμο ο γενικός δείκτης να έχει απώλειες 6,21% και οι τράπεζες 9%.

Οι άμεσες συνέπειες στην οικονομία της Ελλάδας φαίνονται με δύο απλά παραδείγματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ο ρυθμός χορηγήσεων δανείων που ήδη έχει υποχωρήσει στο 4,4% θα πέσει και άλλο -περίπου στο 4%- με αποτέλεσμα τα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περιοριστούν και να υπάρξει πρόβλημα στη ρευστότητα της αγοράς.
Παράλληλα έχει εκτιναχθεί στο 2% το ασφάλιστρο κινδύνου όσων επενδύουν σε ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα κάποιος θα επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, αφού το αντίστοιχο της Γερμανίας δεν ξεπερνάει το 0,5%.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μίνι κραχ στο χρηματιστήριο
Η άνοδος και η πτώση ενός εμιράτου

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε