Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Όλα ή τίποτα για την Ελλάδα το 2013”

Όλα ή τίποτα για την Ελλάδα το 2013”

Ο Γ. Στουρνάρας προειδοποιεί μέσω των Financial Times πως είναι ακόμα υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ ”εάν το πολιτικό σύστημα θεωρήσει ότι δεν μπορεί να χειριστεί μία τόσο δύσκολη κατάσταση τότε όλα μπορεί να καταρρεύσουν”.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στους Financial Times με τίτλο: Στουρνάρας: Η φοροδιαφυγή είναι παντού

”Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει κερδίσει χώρο να αναπνεύσει, μετά από πέντε μήνες συνεχών διαπραγματεύσεων με τους αξιωματούχους της τρόικας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που επιβλέπουν το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

“Τώρα έχουμε χρόνο να κάνουμε σχέδια… Είναι μια πολυτέλεια” αναφέρει ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών που διορίστηκε αναπάντεχα τον περασμένο Ιούνιο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς προσπαθούσε να συγκροτήσει μια κυβέρνηση συνεργασίας και να αποτρέψει τον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο επόμενος χρόνος θα είναι “make or break” για το μέλλον της Ελλάδας ως μέλος της ευρωζώνης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών προειδοποιώντας ότι η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «τον πιθανό κίνδυνο» εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. «Μπορούμε να τα καταφέρουμε τον επόμενο χρόνο εάν εμμείνουμε στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ» δήλωσε ο κ. Στουρνάρνας σπεύδοντας ωστόσο να συμπληρώσει: «Εάν όμως, το πολιτικό σύστημα θεωρήσει ότι δεν μπορεί να χειριστεί μία τόσο δύσκολη κατάσταση τότε όλα μπορεί να καταρρεύσουν».

«Όσα έχουμε κάνει μέχρις στιγμής είναι απαραίτητα, αλλά όχι αρκετά για να πετύχουμε μία μόνιμη λύση για την Ελλάδα. Το θέμα τώρα είναι στην εφαρμογή»,

Η απόφαση την περασμένη εβδομάδα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την εκταμίευση 52,5 δισ. ευρώ σε δάνεια από το δεύτερο πακέτο των 172 δισ. ευρώ του Μαρτίου, σηματοδότησε “την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου” της προσπάθειας προς την οικονομική ανάκαμψη, σημείωνει.

Αλλά τα χρήματα έρχονται μαζί με σκληρούς όρους – μια σειρά “προαπαιτούμενων δράσεων” που πρέπει να υλοποιηθούν από την Αθήνα πριν από την εκταμίευση κάθε δόσης.

Μια τέτοια δράση απαιτεί από τον κ. Στουρνάρα να διορίσει ως τον Ιανουάριου ειδικό γραμματέα για τις φορολογικές υποθέσεις, ο οποίος θα ηγηθεί τις εκστρατείας κατά της φοροδιαφυγής, το κόστος της οποίας υπολογίζεται στα 30 δισ. ευρώ ετησίως και να επιβλέψει την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το Μάιο.

Με το τελευταίο πακέτο € 13,4 δισ. για το 2013 και το 2014, η Ελλάδα έχει σχεδόν πιάσει το όριο για τις περικοπές δαπανών, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για πρωτογενές έλλειμμα ως το 2015 στην αύξηση της συλλογής εσόδων.

“Τώρα έχουμε χρόνο να προετοιμάσουμε σωστά την φορολογική μεταρρύθμιση – να διαβουλευτούμε με ακαδημαϊκούς, την κοινωνία, τις αγορές και τα πολιτικά κόμματα… Η τρόικα μας έχει ήδη δώσει αρκετό υλικό” επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο γραφείο του στον έκτο όροφο, όπου στα παράθυρα υπάρχει ακόμα το σημάδι από πυροβολισμό που σημειώθηκε στις περσινές αντιμνημονιακές διαδηλώσεις.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στα μέλη της πλούσιας ελίτ, που σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας μετέφεραν περίπου 22 δισ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού μεταξύ 2009 και 2011.

“H φοροδιαφυγή είναι παντού, στην κορυφή, στη μέση, παντού” δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών. Πέρυσι ένας στους δυο ελεύθερους επαγγελματίες, περιλαμβανομένων των γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών, δήλωσαν ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ, προσθέτει.

Η αναμόρφωση θα περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων -μια πρόταση της τρόικα που έγινε το 2010 και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να προχωρήσει- προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση διαφορών, η οποία τώρα καθυστερεί για χρόνια εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των εκκρεμών υποθέσεων. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η φυλάκιση αντί η αναστολή της ποινής για τους καταδικασμένους φοροφυγάδες.

“Αν έχουμε καλά αποτελέσματα από τη μείωση της φοροδιαφυγής, αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο προβλέπεται, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε τις συνθήκες ευκολότερες για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς”, δηλώνει ο Γ. Στουρνάρας.

Ενας οικονομολόγος που έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη και έχει εργαστεί ως ερευνητής στην Τράπεζα της Ελλάδας, έμαθε τα κατατόπια στις Βρυξέλλες όταν υπηρέτησε εκεί ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην επιτροπή που οργάνωσε την είσοδο της χώρας στο ευρώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Οικονομικών, είχε τις θέσεις του διευθυντή του ΙΟΒΕ, ενός ανεξάρτητου think tank και του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αν και ανήκει στην κεντροαριστερά, μένει εκτός πολιτικών κομμάτων και κέρδισε την εμπιστοσύνη του συντηρητικού πρωθυπουργού κ. Σαμαρά.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αποκτήσει ένα αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ με τα περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων με λογαριασμούς στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη, περιλαμβανομένων πολιτικών, συζύγων τους και γνωστών επιχειρηματιών. Θα σταλεί από τις γαλλικές αρχές. Αξιωματούχοι από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ και δικαστικοί θα ταξιδέψουν στο Παρίσι για να το παραλάβουν, δηλώνει ο κ. Στουρνάρας.

Η κίνηση αντανακλά τις ανησυχίες ότι η αρχική λίστα, η οποία στάλθηκε στην Αθήνα το 2010 και πήρε το όνομα από την τότε γαλλίδα υπουργό Οικονομικών και σημερινή διευθύντρια του ΔΝΤ, μπορεί να παραποιήθηκε πριν σταλεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ένα ακόμα έργο του κ. Στουρνάρα θα είναι να εποπτεύσει την δημιουργία ενός δεκαετούς σχεδίου ανάπτυξης με τη συνεργασία του υπουργού ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και εγχώριων think tanks.

“Πρέπει να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, περιλαμβανομένης της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας και τρόπους να το χρηματοδοτήσουμε, αυτό θα είναι η ελληνική συνεισφορά στο οικονομικό σχέδιο της τρόικα”.

“Θεωρώ τη σημερινή κατάσταση μια ευκαιρία… ναι υπάρχουν προβλήματα για χιλιάδες οικογένειες, αλλά τώρα έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα πολύ ποιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, χωρίς ελλείμματα, με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης : Τριπλό χαράτσι μέσα σε λίγες μέρες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε