Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ολι Ρεν: Αρχές Οκτωβρίου η τελική απόφαση για την 6η δόση

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές «θα λάβουν έγκαιρα τις απαραίτητες αποφάσεις» προκειμένου να διασφαλιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργανώνει η ομάδα των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αντικείμενο τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα το κλιμάκιο της τρόικας θα επανέλθει στην Ελλάδα, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την οικονομική προσαρμογή στη χώρα μας. Προϋπόθεση, όπως σημείωσε ο επίτροπος οικονομίας, είναι να έχουν οριστικοποιηθεί από την πλευρά της Ελλάδας οι πολιτικές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να εκφράσουν τη σαφέστατη πολιτική βούληση τους, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος.

Ο Ολι Ρεν σημείωσε επίσης ότι βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τον υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν το τεχνικό έργο που απαιτείται σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012 και τα διαρθρωτικά μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου, ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι αναμένει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, κυρίως σε ότι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου.

Εξάλλου, ο Ολι Ρεν αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της τεχνικής βοήθειας που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων των διαθρωτικών Ταμείων και το Ταμείου Συνοχής.

Σημείωσε ότι η πρώτη τριμηνιαία έκθεση της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί θα εκπονηθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Όπως ανέφερε, βασικά θέματα αυτής της έκθεσης θα είναι να εντοπιστούν τα πεδία εκείνα όπου υπάρχουν δυνατότητες για ενίσχυση της ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Προειδοποίηση από Γιούνκερ

H εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν δεν τηρηθούν όλοι οι όροι που έχουν τεθεί για τη χορήγησή τους, διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί πρέπει να επιτευχθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βουλγαρία. Είπε επίσης πως δεν βλέπει κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη.

Νωρίτερα, η Αγκελα Μέρκελ, απαίτησε από την Ελλάδα διαφάνεια, υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεις.

Βάζει μπρος η task force

Σε πυρετώδεις ρυθμούς εισέρχεται η λεγόμενη task force για την Ελλάδα, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των κ.κ. Μπαρόζο και Παπανδρέου και στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να συμβάλουν στη δημιουργία ανάπτυξης, αλλά και την παροχή τεχνογνωσίας από την Κομισιόν και τα κράτη – μέλη προς την Αθήνα.

Αύριο το πρωί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού -και αρμόδιος από ελληνικής πλευράς για την task force- Γιώργος Γλυνός ξεκινά διήμερες διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής της, Χορστ Ραϊχενμπαχ, στις Βρυξέλες.

Στο πλαίσιο αυτών των διαβουλεύσεων οι δυο άνδρες πρόκειται επίσης να έχουν συζητήσεις με τα γραφεία των συναρμοδίων Επιτρόπων, αλλά και με τους εκπροσώπους των κρατών – μελών της ΕΕ, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER).

Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Ραϊχενμπαχ θα επισκεφθεί την Ελλάδα και στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα συναντηθεί, συνοδευόμενος από τον κ. Γλυνό, τους υπουργούς των οποίων τα χαρτοφυλάκια συνδέονται με την ανάπτυξη και το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ικανοποίηση από Μέρκελ και Ε.Ε για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Επιτέλους μία καλή είδηση!Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ξεκλείδωσε το…

Οι απολύσεις ικανοποίησαν την τρόικα που επιστρέφει νωρίτερα

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε