Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Όλι Ρεν: Είμαστε έτοιμοι για βοήθεια στην Ισπανία

Όλι Ρεν: Είμαστε έτοιμοι για βοήθεια στην Ισπανία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είναι έτοιμη (να ενεργήσει) σε περίπτωση αιτήματος» βοήθειας από την Ισπανία, δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη ο ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στην ισπανική κυβέρνηση.

Ο Ρεν, που συνομίλησε με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον διοικητή της Τράπεζας της Ισπανίας Λουίς Λίντε, διέψευσε ότι έχει ήδη υποβληθεί τέτοιο αίτημα.
 
«Δεν έχει υποβληθεί αίτημα από την Ισπανία», διαβεβαίωσε ο Ραχόι. «Διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για την περίπτωση που υπάρξει αίτημα από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
 
Εξάλλου ο ευρωπαίος Επίτροπος διαβεβαίωσε ότι «εμπιστεύεται την αποφασιστικότητα της ισπανικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξυγιάνει την ισπανική οικονομία», που έχει βυθιστεί στην ύφεση και πλήττεται από υψηλό ποσοστό ανεργίας (24,63%).
 
Καθώς η Ισπανία το 2011 παρουσίασε έλλειμμα 9,44% αντί για 6% του ΑΕΠ, όπως είχε δεσμευθεί, ο Όλι Ρεν εκτίμησε ότι «η δημοσιονομική σταθεροποίηση πρέπει να συνεχιστεί». «Οι αποφάσεις θα γίνουν πιο δύσκολες αν αναβληθούν», υπογράμμισε.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα εξετάσει λεπτομερώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013», που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη και στο οποίο περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών ύψους 39 δισεκατομμύρια ευρώ για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ της.
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ισπανία: Θα ζητήσει 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – Κόσμος

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε