Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ολι Ρεν: Λάθος τα μονομερή μέτρα από την Γερμανία

Ολι Ρεν: Λάθος τα μονομερή μέτρα από την Γερμανία

Στα βήματα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και ο ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομία

Ολι Ρεν, ο οποίος επέπληξε την Γερμανία που ενήργησε μόνη της στην απαγόρευση μερικών δραστηριοτήτων ανοιχτών πωλήσεων (short-selling).

Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει οικονομική στασιμότητα και απώλεια του πολιτικού της κύρους αν δεν κάνει μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο κ. Ρεν.
 
Πρόσθεσε οτι η ΕΕ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι καθώς ρυθμίζει τα προβλήματα με το χρέος στην Ελλάδα και άλλες χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ.

“Είτε λαμβάνουμε αποφασιστική και κοινή δράση για την οικονομική και πολιτική αναβίωση της Ευρώπης είτε αντιμετωπίζουμε οικονομική στασιμότητα και απώλεια του πολιτικού κύρους”.

Αργότερα ο ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε στο Ρόιτερ ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις περισσότερες από τις 16 χώρες μέλη της ευρωζώνης να επιταχύνουν τη διαδικασία για τη δημοσιονομική σταθερότητα και εξήρε το σχέδιο λιτότητας για την εξοικονόμηση 24 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε από την Ιταλία.

“Αυτές οι περικοπές δαπανών είναι πολύ σημαντικές και βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Τέτοια σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας όπως αυτά που αποφασίστηκαν από την Ιταλία χθες βοηθούν πραγματικά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη”, σημείωσε ο Ρεν.

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τις κινήσεις της Γερμανίας να απαγορεύσει ορισμένες δραστηριότητες ανοιχτών πωλήσεων, ο Ρεν δήλωσε: “θα προτιμούσαμε τη συντονισμένη δράση”.

“Καταλαβαίνω πράγματι τις γερμανικές ανησυχίες που στηρίζονται στη μακροχρόνια κουλτούρα τους που είναι προσανατολισμένη προς τη σταθερότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία”, προσθεσε.

Την ίδια ώρα, από τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, η Άγκελα Μέρκελ διαμήνυσε την πρόθεση του Βερολίνου να υπερασπιστεί «ένα ισχυρό ευρώ».

“Θέλω να είμαι πολύ σαφής: η Γερμανία, ως μεγάλη εξαγωγέας και πρώτη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το ευρώ στο παρελθόν. Γι’ αυτό θα υπερασπιστούμε ένα ισχυρό ευρώ με όλες μας τις δυνάμεις”. Επανέλαβε ωστόσο ότι η κύρια πρόκληση είναι να μειωθούν οι διαφορές στην “ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα στους κόλπους της ευρωζώνης”.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου, Κρίστοφ Στέεγκμανς, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ανοιχτή στις προτάσεις για την ανάγκη αλλαγής των συνθηκών της. “Πρέπει να μπορεί να αντιδρά στις προκλήσεις της εποχής”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι καταστάσεις όπως η χρηματοπιστωτική κρίση απαιτούν μια κατάλληλη απάντηση. “Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε ένα κόμμα ή μια τελεία στις ευρωπαϊκές συνθήκες τα ερχόμενα 20 χρόνια, είμαστε ένα στάσιμο σύστημα και δεν το θέλουμε αυτό”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε