Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ολική επαναφορά των Θεσμών με 8 “αγκάθια” στη σκιά του χρέους

Ολική επαναφορά των Θεσμών με 8 “αγκάθια” στη σκιά του χρέους

Στη σκιά της συζήτησης για το χρέους αρχίζουν την Παρασκευή σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι διαπραγματεύσεις για τη 2η αξιολόγηση μεταξύ των επικεφαλής των “θεσμών” και της ελληνικής κυβέρνησης στο ξενοδοχείο “Hilton” όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης θα βρεθούν εκ νέου ενώπιος ενωπίω με τον Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), την Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), τον Μάσιμο Ντρούντι (ΕΚΤ) και τον Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Τα τεχνικά κλιμάκια των “θεσμών” έχουν πιάσει δουλειά από την Δευτέρα ελέγχοντας τα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να επιδιώκει την ολοκλήρωσή της αξιολόγησης πριν από τελευταίο Eurogroup της χρονιάς τον Δεκέμβριο, ωστόσο το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τις διαπραγματεύσεις στο “Χίλτον” και να βάλει σε κίνδυνο το μακροοικονομικό σενάριο.

Η ατζέντα διαπραγμάτευσης

Τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και το πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, θα βρεθούν στο επίκεντρο με το οικονομικό επιτελείο να επιχειρεί να καταδείξει ως λανθασμένες τις προβλέψεις του ΔΝΤ που αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πιάσει το 2016 τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,5% του ΑΕΠ φτάνοντας μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ.

 

 

Πάντως βασικά αγκάθια της αξιολόγησης θεωρούνται:

 

– Η αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων «σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».
– Η πρώτη φάση του εξορθολογισμού των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο.
– Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-2020.
– Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
– Η επιλογή της νέας ομάδας των ΔΕΚΟ και των ακινήτων που θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
– Η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου και των υπομονάδων του.
– Η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
– Η απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε