Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ολλανδία: Τα ευρωομόλογα δεν είναι “μαγική λύση”

Ολλανδία: Τα ευρωομόλογα δεν είναι “μαγική λύση”

Μια αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες της ευρωζώνης προτιμά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιαν Κις ντε Γέγκερ.

“Τα ευρωομόλογα δεν είναι η μαγική λύση για την παρούσα κρίση και θα μπορούσαν μάλιστα να την επιτείνουν. Μολονότι δεν αποκλείω μακροπρόθεσμα την έκδοση ευρωομολόγων, θα πρέπει το κάθε πράγμα να γίνεται στον καιρό του και αυτό σημαίνει να εφαρμόσουμε έναν αυστηρό έλεγχο και δημοσιονομική πειθαρχία”, αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ολλανδός υπουργός.

Ο ντε Γέγκερ διευκρίνισε ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Φινλανδίας για να καθορίσουν μια “κοινή στάση”.

Την άποψη ότι η έκδοση ευρωομολόγων όπως αυτά που προτείνει η Κομισιόν είναι “η χειρότερη λύση” και “θα μπορούσε να επιδεινώσει την κρίση χρέους” εξέφρασε και η Ομοσπονδία ιδιωτικών τραπεζών της Γερμανίας (BdB).

“Κανένα από τα μοντέλα που παρουσιάστηκαν σήμερα στην Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πείθει”, είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Αντρέας Σμιτς. “Τα ευρωομόλογα είναι η χειρότερη λύση. Με αυτά, θα μπαίναμε σε μια ευρωπαϊκή κοινότητα με απεριόριστες εγγυήσεις” πρόσθεσε.

Επιπλέον, η κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί επειδή οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν θα “τιμωρούνταν” πλέον από τις αγορές μέσω απαγορευτικών επιτοκίων και έτσι δεν θα είχαν πλέον κανένα κίνητρο για να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Για τους ίδιους λόγους, η BdB έχει απορρίψει και την ιδέα μιας μεγαλύτερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη των κρατών.

Διαβάστε επίσης: Σκληρά ανταλλάγματα για σωτηρία μέσω ευρωομολόγου

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε