Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ολόενα και ανοίγει η πόρτα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

”Φυσικά και υπάρχει κίνδυνος” παραδέχονται στο υπουργείο Εξωτερικών.Δεν περπατάει το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων.Der Spiegel : Φοβισμένοι οι Έλληνες αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η ”πύλη της κολάσεως”, όπως παρομοιάζεται η έξοδος μας από το ευρώ, άνοιξε διάπλατα χθες δια στόματος Μπαρόζο.
Καθόλου τυχαία ο Πορτογάλος δεν εκστόμισε τις ρουκέτες αυτές κατά της χώρας μας λίγες ώρες πριν από την πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στην ιστορία της Ε.Ε.
Όπως φημολογείται μάλιστα στους διαδρόμους των Βρυξελλών ήταν η ύστατη προειδοποίηση στη χώρα μας.

”Φυσικά και υπάρχει κίνδυνος” παραδέχεται η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών

”Η συζήτηση περί εξόδου από το ευρώ είναι αδιανόητη, αλλά υπάρχει φυσικά κίνδυνος εφόσον υπάρχει ρευστότητα” είναι οι ακριβείς δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο Σκάι.

Πως όμως ”ζυγώνουμε” προς την έξοδο;

Οι ευρωπαίοι βλέπουν πως η χώρα μας χάνει τον ένα μετά τον άλλο στόχο του Μνημονίου.
Την ίδια ώρα έρχονται στην Αθήνα για να παίξουν τα ρέστα τους στο ευρωπαικό στοίχημα της Ελλάδας ο Χόρστ Ράιχενμπαχ και οι επικεφαλής της τρόικας.
Οι αμφιβολίες όμως για την ικανότητα επιτυχίας της κυβέρνησης στο ”Σισσύφειο” έργο της είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις καλές προθέσεις των ξένων προς το πρόσωπο ιδίως του Λ.Παπαδήμου.

Σχεδόν άπιαστοι οι στόχοι της κυβέρνησης

Προσέξτε τι θα πρέπει να καταφέρει η νέα κυβέρνηση μέσα στις ασφυκτικές ημερομηνίες που της έχουν δοθεί και μέσα σε ένα διαρκώς επιδεινούμενο διεθνές περιβάλλον:

– Να τελειώσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο
– Μέχρι τον Δεκέμβριο να έχει πιάσει τους στόχους για τη φοροδιαφυγή, να έχει εφαρμόσει το νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα, τις αναπηρικές συντάξεις, τη νέα λίστα των ”βαρέων” και να έχει τελειώσει με τις ΔΕΚΟ
– Να ξεκαθαρίσει ποιοί θα απολυθούν και ποιοί θα μπουν σε εφεδρεία με χρονικό ορίζοντα το 2015
– Να φέρει στα ταμεία τα προσδοκώμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις

Και ενώ όλα αυτά μοιάζουν ακατόρθωτα, ιδίως για μία κυβέρνηση που δεν τιμάει τον όρο ”συνεργασίας”τα βάσανα πολλαπλασιάζονται γιατί το ”κούρεμα” δεν ”περπατάει”.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ολόενα και περισσότεροι τραπεζίτες γυρνάνε την πλάτη στο haircut κατά 50% των ελληνικών ομολόγων και συνεπώς απομακρύνεται επικίνδυνα ο στόχος της μείωσης του χρέους κατά 100 δις ευρώ.
Και ΠΡΟΣΟΧΗ, εναλλακτικό σχέδιο δεν υπάρχει, και αν μάλιστα δεν προκύψουν αύριο οριστικές αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής, τότε δεν θα υπάρχει στην πτώση μας δίχτυ ασφαλείας.

Για αυτό και το Der Spiegel ”παίζει” σήμερα με τους φοβισμένους Έλληνες που αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από αγωνία για το νόμισμα που θα έχουν αύριο.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε