Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Ολοι μας ζητούν νέα μέτρα

Ολοι μας ζητούν νέα μέτρα

– Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας
– Λαγκάρντ: Κοκτέιλ επιείκιας και μεγάλης αυστηροτητας η απόφαση για βοήθεια στην Ελλάδα
– Βεστερβέλε: Δεν υπογράφουμε λευκή επιταγή
– Σκληρά μέτρα ζητά το ΔΝΤ

Η βοήθεια απο το ΔΝΤ την Ε.Κ.Τ. και την Ε.Ε. αναμένεται στις αρχές Μαϊου παρά το γεγονός οτι η Αγκελα Μέρκελ κάνει ότι μπορεί για να καθυστερήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Πάντως όλοι ζητούν νέα μέτρα απο την Ελλάδα. Ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild δήλωσε οτι “η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας πριν λάβει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από την Ε. Ε. και εάν δεν το κάνει, θα τεθεί σε κίνδυνο αυτή η υποστήριξη”. “Το γεγονός ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε η γερμανική κυβέρνηση έχουν λάβει απόφαση για την καταβολή της βοήθειας σημαίνει ότι η απάντηση μπορεί να είναι τόσο καταφατική , όσο και αρνητική” πρόσθεσε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι “ένα σκληρό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών” τα επόμενα χρόνια είναι “αναπόφευκτο και αναγκαίος όρος”, εάν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να εγκρίνουν τη βοήθεια που έχει ζητήσει η Ελλάδα.

Όμως, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε επίσης σαφές ότι η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να διασφαλισθεί η σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος.

Η Γερμανία “δεν είναι έτοιμη να δώσει λευκή επιταγή στην Ελλάδα”, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε σε δηλώσεις του στη δημόσια γερμανική τηλεόραση. Είπε οτι δεν έχει συμφωνηθεί η Ελλάδα να πάρει βοήθεια απο την Ευρώπη και συμπλήρωσε οτι η βοήθεια μπορεί να δοθεί αν δεν υπάρξει άλλος τρόπος για τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος.

Ταυτόχρονα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει την απόφαση για παροχή βοήθειας σην Ελλάδα “κοκτέιλ επιείκιας και μεγάλης αυστηρότητας”. Μιλώντας στην Journal Du Dimanche η Κριστίν Λαγκάρντ είπε οτι “η υποστήριξη της Ελλάδας για το ξεπέρασμα των δημοσιονομικών της προβλημάτων είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, αλλά η ευρωζώνη πρέπει να τηρήσει αυστηρότερη στάση προς τα μέλη της, εάν θέλει να προλάβει μελλοντικές κρίσεις”.  “Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε τη ζώνη του ευρώ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε αυστηροί, και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ως προς τα αποτελέσματα”, πρόσθεσε. “Δεν θα αποδεσμεύσουμε το σύνολο του ποσού αμέσως. Θα προχωρήσουμε με βάση τις ανάγκες και, σε περίπτωση στάσης πληρωμών, θα πατήσουμε αμέσως το φρένο”, συμπλήρωσε.

Το  ΔΝΤ επίσης  ζητά πολύ σκληρά μέτρα , όπως κατάργηση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και της 13ης σύνταξης, ελαστικοποίηση και απελευθέρωση απολύσεων, περικοπές στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Παπακωνσταντίνου: Ερχονται νέα μέτρα
Schämen Sie sich, Frau Merkel (Ντροπή σας κυρία Μέρκελ)
“Η ευρωζώνη πρέπει να είναι αυστηρή με την Ελλάδα”
Τι μας περιμένει με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης 
Παπανδρέου: “Το ΔΝΤ δεν θα φύγει με τη βία”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε