Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 21 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Όλοι ομολογούν ότι πουλάμε τα πάντα για 50 δισ. ευρώ εκτός από την κυβέρνηση

Όλοι ομολογούν ότι πουλάμε τα πάντα για 50 δισ. ευρώ εκτός από την κυβέρνηση
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 15.02.2011 | 06:44
Πρώτη δημοσίευση: 14.02.2011 | 23:01

- Εντολή Γιούνκερ: πουλήστε για να ξεχρεώσετε
- Παπανδρέου: ούτε σπιθαμή γης στο σφυρί
- Παπακωνσταντίνου: το σχέδιο προχωράει κανονικά
- Ο στόχος είναι σχεδόν ανέφικτος για τα επόμενα χρόνια και το γνωρίζουν και οι υπουργοί

Παρά το... αντάρτικο στελεχών της κυβέρνησης και κυρίως του Γ. Παπακωνσταντίνου κατά της Τρόικας η αλήθεια ήρθε για μια ακόμη φορά από τις Βρυξέλλες και τα πραγματικά-όπως φαίνεται- κέντρα αποφάσεων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήρθε να επιβεβαιώσει όλα αυτά που φαίνεται να μην αποκαλύπτει η κυβέρνηση ότι τελικά υπάρχει συμφωνία για έσοδα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας είτε μιλάμε για πώληση ή για εκμετάλλευση.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το σχέδιο προχωράει κανονικά καθώς είναι προς όφελος της ανάπτυξης και της μείωσης του χρέους, όμως την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται να λέει πως δεν θα βγει στο σφυρί ούτε σπιθαμή γης.

Πρόκειται για κυβερνητικό αλαλούμ ή για κάτι άλλο; Το μόνο βέβαιο είναι ότι όλοι εντός Ελλάδος θεωρούν ανέφικτο τον στόχο των 50 δισεκατομμυρίων. Ένα είναι δεδομένο. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί.

Η συμφωνία υπάρχει

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όσο και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν και δήλωσε ικανοποιημένος για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να δρομολογήσει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, τουλάχιστον την επόμενη πενταετία.

Και ενώ η συμφωνία επιβεβαιώνεται από τον κ. Γιούνκερ η κυβέρνηση συνεχίζει με ασάφειες να μην παραδέχεται τη συμφωνία και απλά αρέσκεται στο να κατακρίνει τον τρόπο με τον οποίο το ανέφεραν οι εκπρόσωποι της τρόικας αυτή τη συμφωνία, ενώ η ίδια η κυβέρνηση θα έπρεπε πρωτίστως να ενημερώσει τους πολίτες για ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο.

Από την άλλη, στο πρακτικό κομμάτι της συμφωνίας, πολλοί υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν και προβάλλουν αντιρρήσεις κυρίως για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος. Το ποσό των 50 δισ ευρώ είναι ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, το οποίο θεωρείται αδύνατον να συγκεντρωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια από την αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας, με όποια μορφή κι αν γίνει αυτή.

Μάλιστα, πολλοί θέτουν και θέματα νομιμότητας των αξιοποιήσεων είτε των πωλήσεων πχ για τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο, ενώ είναι άξιο απορίας πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η ελληνική περιουσία από τη στιγμή που δεν έχει καταγραφεί ακόμα στο σύνολό της η περιουσία του ελληνικού κράτους.

«Μοναδική υπεύθυνη για τις αποφάσεις που θα αφορούν τα μεσοπρόθεσμα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, κατά το οποίο αποφασίστηκε ο διπλασιασμός της δανειοδοτικής δυνατότητας του Μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης από τα 250 δισ. ευρώ στα 500 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Επίτροπος οικονομίας, υπογράμμισε ότι κατά την τελευταία επίσκεψή της Τρόικα στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι μέσα σε ένα χρόνο επιτεύχθηκε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή.

Σε ό,τι αφορά το Μηχανισμό αντιμετώπισης των κρίσεων υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα προέβλεπε σε δάνεια και εγγυήσεις 440 δισ. ευρώ, από τα οποία μπορούσε να δανείσει μόνο τα 250 δισ. ευρώ. Με την απόφαση που έλαβε το  Eurogroup, ο μηχανισμός θα μπορεί να δανείζει εφεξής έως 500 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, στόχος είναι οι εργασίες για την εξεύρεση συνολικής λύσης να ολοκληρωθούν έως το συμβούλιο Eurogroup της 14ης Μαρτίου, τονίζοντας πως αν δεν υπάρξει ικανοποιητική έκτακτη πρόοδος ως τότε, θα συγκαλέσει νέο έκτακτο Eurogroup στις 21 Μαρτίου.

Ερωτηθείς, τέλος, για το θέμα της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ απάντησε πως το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση, αλλά το Συμβούλιο δεν έλαβε σήμερα συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

«Πουλήστε παραλίες, Ελληνικό, ΔΕΗ ακόμη και τράπεζες»

'Ολο το παρασκήνιο της διαμάχης κυβέρνησης - τρόικας   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids] Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids]
  2. Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά
  3. Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup! Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup!
  4. Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»! Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»!
  5. Αξιολόγηση: Συμφωνία... το Μάιο! Τί σημαίνει η  μετακόμιση  από το Χίλτον στις Βρυξέλλες Αξιολόγηση: Συμφωνία... το Μάιο! Τί σημαίνει η "μετακόμιση" από το Χίλτον στις Βρυξέλλες
  6. Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο... χθες! Η ανακοίνωση του Eurogroup Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο... χθες! Η ανακοίνωση του Eurogroup
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook