Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ομαδικά πυρά κατά της Goldman Sachs

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Αντιμέτωπη με έρευνες από τις βρετανικές και τις γερμανικές αρχές είναι η…

Goldman Sachs μετά τη μήνυση που δέχθηκε από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), κατηγορούμενη ότι εξαπάτησε τους επενδυτές αναφορικά με εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs).

 

Συγκεκριμένα η Goldman Sachs κατηγορείται ότι εξαπάτησε δεκάδες επενδυτές, προωθώντας χρεόγραφα συνδεδεμένα με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου, γνωστά ως CDOs, αποκρύπτοντας ωστόσο ότι η ίδια υπονόμευε ουσιαστικά τα επενδυτικά αυτά προϊόντα μέσω συμπαιγνίας με αντισταθμιστικά ταμεία (hedge funds), που “πόνταραν” σε πτώση της αξίας των ίδιων χρεογράφων, κάτι που όντως συνέβη.

Από τη μία δηλαδή η Goldman Sachs έπαιρνε τα χρήματα των επενδυτών και από την άλλη η ίδια “δυναμίτιζε” τα επενδυτικά προϊόντα που τους πουλούσε!

 

Χθες, ο Γκόρντον Μπράουν ζήτησε από τη βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSA) να ξεκινήσει έρευνα, δηλώνοντας ότι «είναι σοκαρισμένος» από τις αποκαλύψεις της SEC.

 

«Πρόκειται ίσως για μια από τις χειρότερες υποθέσεις εξαπάτησης επενδυτών που έχουν έρθει στο φως», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο BBC.

 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ούλριχ Βίλχελμ, ανακοίνωσε ότι η γερμανική αρχή εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα, BaFin, θα ζητήσει άμεσα από τη SEC πληροφορίες για την υπόθεση. «Στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τα στοιχεία και θα εξετάσουμε πιθανά νομικά βήματα», συμπλήρωσε.

 

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως άμεση επίπτωση όχι μόνον τη βουτιά της μετοχής της Goldman Sachs στην Wall Street -εκτιμάται ότι μόνον ο δισεκατομμυριούχος Γουώρεν Μπάφετ έχασε την Παρασκευή 1 δισ. – αλλά παρέσυρε προς τα κάτω και τα ασιατικά χρηματιστήρια.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε