Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Ομολογία Βενιζέλου: Αν υπογράψουμε τώρα δεσμευόμαστε μέχρι το 2015 – Όλες οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου

– Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου
– Στις 16 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
– Το πολυνομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος
– Αυστηρές συστάσεις του Παπαδήμου προς τους υπουργούς που είχαν διαξιφισμούς

Στις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα, ενώ την ίδια περίπου περίοδο αναμένεται να ολοκληρωθεί και το σχήμα του PSI (κούρεμα και ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων) μέσα από τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό ανακοίνωσε προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σημείωσε πως τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα δεσμεύσουν τη χώρα τουλάχιστον έως το 2015, ενώ -συμπλήρωσε- δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μετά την υπογραφή και την κύρωση από τη Βουλή.

Όσον αφορά ειδικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η επόμενη εβδομάδα πρέπει να αφιερωθεί στην προετοιμασία της διαπραγμάτευσης, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η ψήφιση του οριζόντιου πολυνομοσχεδίου, όπως έγινε και με την έγκριση των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο υπουργός ζήτησε, παράλληλα, να γίνουν συναντήσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και όλων των άλλων υπουργείων που έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα (Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Υποδομών και Υγείας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Βήμα προς βήμα η διαδικασία για το νέο πρόγραμμα και το PSI

– Στις 16 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.
– Εκείνες περίπου τις ημέρες υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το σχήμα του PSI μέσα από τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα.
– Στη συνέχεια πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου προγράμματος και να υπογραφεί ένα ειδικό MoU για το PSI προκειμένου να εκταμιευτούν τα αναγκαία για το PSI ποσά.
– Ακολουθεί η έναρξη της επίσημης διαδικασίας για το PSI.
– Στη συνέχεια, θα οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος.
– Μετά, πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα από τα ευρωπαϊκά όργανα, το ΔΝΤ, από ορισμένα κράτη-μέλη που έχουν σχετικές συνταγματικές προβλέψεις και φυσικά από την Ελλάδα με την ψήφιση σχετικού νόμου.
– Τέλος, πρέπει να γίνει η εκταμίευση της δόσης.
– Έτσι μόνο ολοκληρώνεται αυτή η διπλή, σύνθετη και καθοριστική για το μέλλον του τόπου διαδικασία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών, και ως εκ τούτου περιελήφθησαν στο κατεπείγον οριζόντιο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε