Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ομολογίες υπουργών ότι το αφορολόγητο κινδυνεύει να μειωθεί

Ομολογίες υπουργών ότι το αφορολόγητο κινδυνεύει να μειωθεί

Ο κίνδυνος για μείωση του αφορολογήτου είναι υπαρκτός. Παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων το αφορολόγητο βρίσκεται στο κρεβάτι του Προκρούστη. Το καταλαβαίνει κανείς αν διαβάσει τις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών και συνδυάσει τα γεγονότα.

Για παράδειγμα ο υπουργός οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου δήλωσε στα Τρίκαλα ότι το αφορολόγητο αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και δεν ξέρουμε εάν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε. Είναι η πρώτη ρωγμή στις κυβερνητικές θέσεις και στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, είναι η πρώτη παραδοχή ότι μπορεί το αφορολόγητο να μειωθεί υπό τις πιέσεις του Σόιμπλε και του Δ.Ν.Τ.

Η δεύτερη ρωγμή προέρχεται από την υφυπουργό οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αφορολόγητου, αλλά προσοχή, μέχρι το 2018 που λήγει το παρόν πρόγραμμα.

Που σημαίνει ότι μετά το 2018 το αφορολόγητο μπορεί να θυσιαστεί για να κλείσει η αξιολόγηση. 
Και ως γνωστόν οι μεγάλες διαφωνίες υπάρχουν και οι μεγάλες πιέσεις ασκούνται για το διάστημα μετά το 2018, που το Δ.Ν.Τ. ζητάει πρόσθετα μέτρα και μεταξύ αυτών τη μείωση του αφορολογήτου και την κατάργηση ή τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις.

Επομένως από δύο υπεύθυνα υπουργικά χείλη, έστω και με διαφορετικό τρόπο ειπωμένο, φαίνεται πως το αφορολόγητο  κινδυνεύει να μειωθεί, να περιοριστεί και αυτό θα έχει σαν συνέπεια οι φορολογούμενοι, οι πλέον αδύναμοι φορολογούμενοι, να πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Το πόσους περισσότερους φόρους θα πληρώσουν εξαρτάται από το όριο στο οποίο θα μειωθεί το αφορολόγητο. Αν η μείωση φτάσει στις 5000 € τότε οι επιπλέον φόροι για πολλούς φορολογούμενος θα φτάσουν ακόμα και στα 880 €. Πάντως, για κάθε χιλιάρικο μείωσης του αφορολογήτου οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν 220 € παραπάνω φόρο.
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη σημαίνει ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ή αγρότες με μηνιαίο εισόδημα 430 € θα κληθούν να πληρώσουν φόρο, ενώ τώρα δεν πληρώνουν.

Τέλος να επισημάνουμε ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι τα συνήθη φορολογικά υποζύγια δεκαετίες τώρα και οι μόνοι που δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη δαγκάνα της εφορίας και να φοροδιαφύγουν, όπως οι υπόλοιπες κατηγορίες  φορολογουμένων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε