Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ώρα Μέρκελ – Σαρκοζί στην Ευρώπη – Σε εξέλιξη η συνάντηση, στις 19:00 οι ανακοινώσεις

Χαμόγελα και καλό κλίμα στα Ηλύσια Πεδία... Τι θα μας πουν μετά είναι το θέμα! ΦΩΤΟ REUTERS

– Η γερμανίδα καγκελάριος έφτασε στο Προεδρικό λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος
– Η Ευρώπη έχει μεγάλες προσδοκίες
– Ρωγμές στο γερμανικό μέτωπο κατά του ευρωομολόγου
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σαρκοζί και Μέρκελ πιέζονται να δείξουν στις χρηματαγορές ότι συμφωνούν να πράξουν περισσότερα για να ενισχύσουν την ευρωζώνη.
Οι δύο ηγέτες ενδέχεται να συζητήσουν το να καταστεί υποχρεωτικό οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης να θεσπίσουν στα συντάγματά τους πρόνοιες για το όριο του χρέους καθώς και την ιδέα να διοριστεί ένας μόνιμος εκπρόσωπος ή συντονιστής της ευρωζώνης, ανέφερε μια πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

Στη συνάντηση αναμένεται επίσης να αποφασιστεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιούνται τακτικές σύνοδοι των κρατών-μελών της ευρωζώνης, κάτι που αποτελεί εδώ και καιρό πάγιο γαλλικό αίτημα, τρόποι βελτίωσης της παρακολούθησης της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών, ακόμα και το ενδεχόμενο να προωθηθεί δημοσιονομική εναρμόνιση.

Ο Ζαν-Πιερ Πολέν, μέλος του ινστιτούτου μελετών Κύκλος των Οικονομολόγων, δήλωσε πως θεωρεί αναπόφευκτο οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης να εκχωρήσουν μέλος της εθνικής τους κυριαρχίας, μιλώντας στην εφημερίδα Le Parisien. “Η νομισματική ένωση αναπόφευκτα σημαίνει και μια πολιτική ένωση”, τόνισε.

‘Ολα πάντως θα ανακοινωθούν στην πολυαναμενόμενη στις 19.30 (ώρα Ελλάδας) κοινή συνέντευξη τύπου.

Πέρα από τα μέτρα για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης και συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των μηχανισμών διαχείρισης της κρίσης και την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών επιθέσεων, το θέμα των ευρωομολόγων είναι επίσης στην πρώτη γραμμή.
Σημειώνεται ότι ενώ αρχίζει να μην είναι θέμα «ταμπού» στη Γερμανία και να συζητείται από την αντιπολίτευση, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έχει ακόμα σαφώς ξεκαθαρίσει τη θέση του, δηλαδή αν είναι υπέρ ή κατά.

Ο γαλλικός τύπος σχολιάζει εκτενώς τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα πρέπει να περιμένουμε «ενα εντυπωσιακό αποτέλεσμα» από τη συνάντηση, αποκλείοντας παράλληλα τη συζήτηση για τα ευρωομόλογα.

Αναφερόμενη στο θέμα των ευρωομολόγων η “Φιγκαρό” εξηγεί ότι η θέση της Γερμανίας σχετίζεται με το γεγονός ότι θα έχουν ένα επιτόκιο δανεισμού κοινό για όλα τα κράτη.

Κατά συνέπεια, θα είναι υψηλότερο από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται αυτή τη στιγμή η Γερμανία. Αυτό ακριβώς είναι και το κύριο επιχείρημα που προβάλει το Βερολίνο: ότι η έκδοση ευρωομολόγου θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια και για την ίδια τη Γερμανία και θα αποτελέσει το τελικό βήμα προς μία ‘Ένωση «κοινών χρεών», την οποία δε φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχτεί η Μέρκελ. Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι η θέσπιση ευρωομολόγου απαιτεί σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, έσπευσε να επιδείξει ενότητα με το Βερολίνο, σημειώνοντας χθες ότι «τα ευρωομόλογα δεν συνιστούν σήμερα την κατάλληλη απάντηση. Η έκδοση κοινών ομολόγων προϋποθέτει ένα συγκεκριμένο βαθμό οικονομικής και δημοσιονομικής ενσωμάτωσης μεταξύ των κρατών, την οποία δεν έχουμε επιτύχει», αναφέρει ανακοίνωση του Γαλλικού προεδρικού μεγάρου.

Το μέτωπο των πολέμιων του ευρωομολόγου, εμφανίζει ρωγμές στη Γερμανία. Στους κόλπους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ οι απόψεις διίστανται. Στελέχη του κόμματος, όπως το μέλος του προεδρείου του CDU Άρμιν Λάσετ υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαίο ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο «στο τέλος θα περιλαμβάνει και το ευρωομόλογο».

Η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται πιέσεις και για να εμμείνει απαρέγκλιτα στην απόρριψη του ευρωομολόγου. Στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων, είχαν απειλήσει μάλιστα με διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, αν η Μέρκελ κάνει στροφή υπέρ του ευρωομολόγου. Λίγο μετά, πάντων, οι απειλές αποσύρθηκαν!

Αντίθετα, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης SPD, τάσσεται υπέρ των ευρωομολόγων, θεωρώντας πως θα θωρακίσει την αξία του ευρώ και θα κάνει πιο ανεξάρτητη την Ευρώπη από τις αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοντά στο μηδέν η ανάπτυξη στη Γερμανία – Θα καταλάβουν οτι χωρίς τους υπόλοιπους είναι τίποτα;

Δανειστήκαμε με μειωμένη απόδοση

Όλοι κρέμονται από τον… γαλλογερμανικό άξονα

Συναγερμός και στην Ελβετία – Μέτρα για να μην ανατιμηθεί το φράγκο

Κριστίν Λαγκάρντ: “Εύχομαι να υπάρχει ειρήνη στον κόσμο και να μην υπάρχουν παιδιά που να πεινάνε”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε