Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ώρα μηδέν για την ελληνική οικονομία – Η Αμερικανική παρέμβαση

Ώρα μηδέν για την ελληνική οικονομία – Η Αμερικανική παρέμβαση
– Γιγαντώνεται η μαύρη τρύπα του προυπολογισμού – Εφιαλτική υστέρηση στα έσοδα
– Μίνι κραχ με πτώση 3,81% στο Χρηματιστήριο – Τα spreads θυμίζουν ..Καστελλόριζο με ημερήσια απόδοση σχεδόν 13%.
– Πληροφορίες για εσπευσμένη συνάντηση του Τρισέ με τον Αμερικανό και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για την Ελλάδα
Η τριπλή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s μοιάζει σαν να πυροδότησε εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπεις για την χώρα μας.
 
Σαν να μην έφτανε η ανακοίνωση του διεθνούς οίκου, νωρίς το πρωί έγινε γνωστό πως διευρύνεται συνεχώς η τρύπα του προυπολογισμού αφού από στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως αιμορραγούμε ανεξέλεγκτα υστερώντας σε έσοδα πάνω από 250 εκατ. Ευρώ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ.
 
Ως φυσιολογική συνέπεια το Χρηματιστήριο ”κλυδωνίζεται” με πτώση που ξεπέρασε ακόμα και το 3% με μεγαλύτερα θύματα τις τράπεζες ενώ την ίδια ώρα τα spreads των ελληνικών ομολόγων φτάνουν τις 950 μονάδες βάσης, σχεδόν στα επίπεδα δηλαδή της εποχής που από το ακριτικό Καστελλόριζο ο Πρωθυπουργός υπέγραφε το πρώτο Μνημόνιο με την είσοδο μας στο Μηχανισμό Διάσωσης.
 
Μάλιστα οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο παρέσυραν σε άνοδο και τα επιτόκια δανεισμού της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αλλά έφτασαν στο σημείο να φρενάρουν και ακόμη και να αντιστρέψουν την ανοδική πορεία του ευρώ έναντι του δολλαρίου.
 
Και ενώ όλα δείχνουν πως ποσώς συγκινείται από όλα αυτά η Γερμανία της Μέρκελ, ενδείξεις ”μιλάνε” πως όχι απλά ενδιαφέρεται αλλά παίρνει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση Ομπάμα.
 
Γιατί αναλυτές πέρα από τον Ατλαντικό δαχτυλοδείχνουν την Ελλάδα ως αιτία της εσπευσμένης αναχώρησης προς Φραγκφούρτη και Βερολίνο του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.Εκτιμάται πως ο κύριος Γκάιτνερ στις έκτακτες συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συζητήσει-πιέσει να προκύψει άμεση και πειστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής πριν σημειωθεί ντόμινο χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη.
 
Η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών πριν το ταξίδι του έχει ζουμί : ”είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταστήσουν σαφές, ότι θα κάνουν οτιδήποτε για να διασφαλίσουν πως οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι τράπεζές τους έχουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να έχουν επιτυχία τα προγράμματά τους”.
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε