Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους τον Ιούνιο για το Γερμανό Υπουργό Οικονομικών

Προειδοποιεί δε ότι ένα μονομερές κούρεμα «θα είχε αστάθμητες συνέπειες για την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ».

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί αποφασιστικής σημασίας την τριμηνιαία έκθεση του Ιουνίου για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, ενώ απορρίπτει μονομερές «κούρεμα» του χρέους, εκτιμώντας ότι θα απειλήσει την εμπιστοσύνη των αγορών συνολικά στο ευρώ.

«Τον Ιούνιο επίκειται η έκθεση προόδου. Αναμένω μία λεπτομερή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, η οποία θα αποτιμηθεί σε συντονισμό με την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Εάν η έκθεση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, πρέπει να γίνει κάτι», λέει ο κ. Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στην εφημερίδα Die Welt που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη 14.04.11. Κληθείς να προσδιορίσει τι πρέπει να γίνει, ο κ. Σόιμπλε σημειώνει ότι «τότε πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα».

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους ο κ. Σόιμπλε παραπέμπει στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στα νέα ομόλογα που θα αγοράσουν από το 2013, ενώ μέχρι τότε «αναδιάρθρωση θα ήταν εφικτή μόνο σε εθελοντική βάση».

Προειδοποιεί δε ότι ένα μονομερές κούρεμα «θα είχε αστάθμητες συνέπειες για την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ». Όπως σημειώνει ο κ. Σόιμπλε, «εάν ένας επενδυτής στις ΗΠΑ ή την Ασία διαβάσει ότι ομόλογα σε ευρώ δεν είναι ασφαλή, τότε θα του είναι παντελώς αδιάφορο, αν πρόκειται για ελληνικά ή για γερμανικά. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσει την εμπιστοσύνη του συνολικά στο ευρώ. Αυτό θα ήταν και για μας πρόβλημα. Και η Γερμανία εξαρτάται από την εμπιστοσύνη», σημειώνει ο κ. Σόιμπλε.

Σχετικά με τις προοπτικές της Ελλάδας να ξαναβγεί στις αγορές το 2012, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει: «Η Ελλάδα την επόμενη χρονιά έχει μεγάλες ανάγκες κεφαλαίων. Είναι καθοριστικό, η Ελλάδα να πείσει τις αγορές με την υλοποίηση των αυστηρών όρων εξυγίανσης».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε