Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο νέου μνημονίου και νέου δανείου

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα, όπως είπε, περνάει και θα συνεχίσει να περνάει δύσκολα χρόνια.

Το ενδεχόμενο υπογραφής νέου μνημονίου, ή επέκτασης του ισχύοντος, αφήνουν εκ νέου ανοικτό κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση που η Ελλάδα λάβει νέο δάνειο από το μηχανισμό στήριξης για να καλύψει τις δανεικές της ανάγκες μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ. Μόνο για το 2012 η χώρα μας πρέπει να βρει 27 δισ. ευρώ είτε από τις αγορές είτε από το μηχανισμό, ενώ αντίστοιχο ίσως και μεγαλύτερο ποσό θα χρειασθεί και το 2013.

Ουσιαστικά οι κύκλοι του υπουργείου, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα μας θα παραμείνει «αγκιστρωμένη» στη μνημόνιο για όσα χρόνια αδυνατεί να βγει στις αγορές, εξέλιξη που συνεπάγεται διαρκή λιτότητα και ριζικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση της Οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια- Ελλάς, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της φοροδιαφυγής τονίζοντας ότι: «είναι έγκλημα και δεν χωρά καμία έκπτωση στο ύψος της τιμωρίας»

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αυξημένα κρούσματα διαφθοράς στις πολεοδομίες και τις εφορίες και σημείωσε ότι για το λόγο αυτόν θα πρέπει να γίνει πιο απόμακρη η σχέση του πολίτη με τις εφορίες.
«Έξω από τις εφορίες οι πολίτες» ήταν ουσιαστικά το μήνυμα του υπουργού, αν και σημείωσε ότι πολλές φορές και οι ίδιοι οι πολίτες από την πλευρά τους είναι συνυπεύθυνοι για τα κρούσματα διαφθοράς.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε ακόμη την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων μέχρι το τέλος του έτους, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο θέσπισης ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή.

Διαβάστε επίσης:

Παπακωνσταντίνου: Διασκεδάζω με όσους προέβλεπαν χρεοκοπία

Η νέα υποβάθμιση από την S&P βουλιάζει το Χρηματιστήριο

Επιμήκυνση στα μέτρα ως το 2017 – Νέα αποτυχία με το έλλειμμα στο 9,4%

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε