Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 11 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Όχι Γιούνκερ στην έξοδο χωρών από την ευρωζώνη

Όχι Γιούνκερ στην έξοδο χωρών από την ευρωζώνη
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.03.2010 | 19:52
Πρώτη δημοσίευση: 26.03.2010 | 19:52

Ουσιαστικά τάχθηκε κατά όλων εκείνων που στη Γερμανία θέλει να επιβληθεί μία τέτοια κύρωση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γούνκερ δήλωσε σήμερα ότι διάκειται εχθρικά στη δυνατότητα εξαίρεσης μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, που υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία, διότι θα προκαλέσει "ένα τεράστιο κύμα κερδοσκοπίας". 

Όταν ρωτήθηκε για την επιλογή αυτή σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 24, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε: "Δεν είναι μια επιλογή, είναι μάλλον μια απαγόρευση. Δεν μπορούμε να βγούμε από τη ζώνη του ευρώ, έτσι". 

"Είμαι εναντίον αυτής της ιδέας που θωπεύουν ορισμένοι στην Γερμανία, να μπορούμε με την μορφή κύρωσης να εξαιρέσουμε ένα κράτος μέλος από τη ζώνη του ευρώ", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. 

"Αυτός που δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα της εξαίρεσης, δίνει επίσης στον εαυτό του το δικαίωμα να αποχωρήσει με την δική του θέληση. Η, αν αύριο μια χώρα μπορεί να αποκλειστεί και μια άλλη χώρα μπορεί να εγκαταλείψει (τη ζώνη του ευρώ), επειδή θα το ήθελε, θα γίνουμε μάρτυρες ενός τεράστιου κύματος κερδοσκοπίας", σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον Ζαν Κλόντ Γούνκερ "μία ημέρα θα κερδοσκοπήσουμε με την αποπομπή ενός κράτους-μέλους της ζώνης, μια άλλη ημέρα θα κερδοσκοπήσουμε με την εθελούσια έξοδο ενός άλλου κράτους μέλους". 

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε στα μέσα Μαρτίου, ότι η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να μπορεί να αποκλείσει, ως ύστατη λύση, ένα από τα μέλη της που δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο ενιαίο νόμισμα. 

Το μέτρο αυτό θα καθιστούσε αναγκαία μια αναθεώρηση των συνθηκών της ΕΕ. Κάτι τέτοιο πάντως δεν αναφέρθηκε στη συμφωνία της Πέμπτης στις Βρυξέλλες από τους Ευρωπαίους ηγέτες για ένα σύστημα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Πηγές ΕΕ: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Έγινε πρόοδρος στις Βρυξέλλες Πηγές ΕΕ: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Έγινε πρόοδρος στις Βρυξέλλες
  2. Χοροί και  άρωμα  Κρήτης στις Βρυξέλλες! [vid] Χοροί και "άρωμα" Κρήτης στις Βρυξέλλες! [vid]
  3. Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids] Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids]
  4. Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά
  5. Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup! Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup!
  6. Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»! Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»!
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook