Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Συννεφιά 12 Αθήνα Αναλυτικά

Όχι Γιούνκερ στην έξοδο χωρών από την ευρωζώνη

Όχι Γιούνκερ στην έξοδο χωρών από την ευρωζώνη
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.03.2010 | 19:52
Πρώτη δημοσίευση: 26.03.2010 | 19:52

Ουσιαστικά τάχθηκε κατά όλων εκείνων που στη Γερμανία θέλει να επιβληθεί μία τέτοια κύρωση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γούνκερ δήλωσε σήμερα ότι διάκειται εχθρικά στη δυνατότητα εξαίρεσης μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, που υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία, διότι θα προκαλέσει "ένα τεράστιο κύμα κερδοσκοπίας". 

Όταν ρωτήθηκε για την επιλογή αυτή σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 24, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε: "Δεν είναι μια επιλογή, είναι μάλλον μια απαγόρευση. Δεν μπορούμε να βγούμε από τη ζώνη του ευρώ, έτσι". 

"Είμαι εναντίον αυτής της ιδέας που θωπεύουν ορισμένοι στην Γερμανία, να μπορούμε με την μορφή κύρωσης να εξαιρέσουμε ένα κράτος μέλος από τη ζώνη του ευρώ", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. 

"Αυτός που δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα της εξαίρεσης, δίνει επίσης στον εαυτό του το δικαίωμα να αποχωρήσει με την δική του θέληση. Η, αν αύριο μια χώρα μπορεί να αποκλειστεί και μια άλλη χώρα μπορεί να εγκαταλείψει (τη ζώνη του ευρώ), επειδή θα το ήθελε, θα γίνουμε μάρτυρες ενός τεράστιου κύματος κερδοσκοπίας", σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον Ζαν Κλόντ Γούνκερ "μία ημέρα θα κερδοσκοπήσουμε με την αποπομπή ενός κράτους-μέλους της ζώνης, μια άλλη ημέρα θα κερδοσκοπήσουμε με την εθελούσια έξοδο ενός άλλου κράτους μέλους". 

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε στα μέσα Μαρτίου, ότι η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να μπορεί να αποκλείσει, ως ύστατη λύση, ένα από τα μέλη της που δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο ενιαίο νόμισμα. 

Το μέτρο αυτό θα καθιστούσε αναγκαία μια αναθεώρηση των συνθηκών της ΕΕ. Κάτι τέτοιο πάντως δεν αναφέρθηκε στη συμφωνία της Πέμπτης στις Βρυξέλλες από τους Ευρωπαίους ηγέτες για ένα σύστημα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βρυξέλλες: Έφοδοι σε σπίτια και προσαγωγές για την τρομοκρατία [pics] Βρυξέλλες: Έφοδοι σε σπίτια και προσαγωγές για την τρομοκρατία [pics]
  2. Δύο νέες συλλήψεις υπόπτων για τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες Δύο νέες συλλήψεις υπόπτων για τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες
  3. Δήλωσαν όλοι μαζί άρρωστοι, διαμαρτυρόμενοι για τις εξουθενωτικές βάρδιες! Δήλωσαν όλοι μαζί άρρωστοι, διαμαρτυρόμενοι για τις εξουθενωτικές βάρδιες!
  4. Έβαλαν την Αθήνα στη λίστα με τις μη ασφαλείς πρωτεύουσες! Έβαλαν την Αθήνα στη λίστα με τις μη ασφαλείς πρωτεύουσες!
  5. Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για Κυπριακό Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για Κυπριακό
  6. Σύνοδος Κορυφής - Τσίπρας: Τέρμα στις απειλές - Σεβασμός στην εθνική κυριαρχία! Σύνοδος Κορυφής - Τσίπρας: Τέρμα στις απειλές - Σεβασμός στην εθνική κυριαρχία!
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook