Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Οχυρωματικά έργα” από την Κομισιόν στις ευρωπαικές τράπεζες

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιβεβαίωσε ότι θα προτείνει “μία συντονισμένη δράση” στην Ευρώπη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να απαλλαγούν από τα τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους.

“Προτείνουμε στα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλάβουν συντονισμένη δράση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να απαλλαγούν από τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού που μπορεί να κατέχουν”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν έχει ήδη δηλώσει ότι τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών πρέπει “να ενισχυθούν για να υπάρξει ένα περιθώριο ασφαλείας και για να μειωθεί η αβεβαιότητα” στις αγορές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατύπωσε χθες συγκεκριμένη πρόταση για την ενίσχυση με 100 έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών τραπεζών για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. Τα τραπεζικά ιδρύματα είναι ευάλωτα εξαιτίας του δημοσίου χρέους των ευρωπαϊκών κρατών που κατέχουν.

Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες δημιουργεί και σήμερα ανοδικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που ολοκλήρωσαν τις χθεσινές τους συνεδριάσεις με άνοδο, έπειτα από πτώση πολλών ημερών.

Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ζήτησε επίσης την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν ανάγκη και για τη διακοπή της μετάδοσης της κρίσης χρέους, τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχεί για τους αργούς ρυθμούς αντίδρασης της ευρωζώνης.

“Είναι δικαιολογημένο, εάν υπάρχει η κοινή διαπίστωση ότι οι τράπεζες δεν διαθέτουν αρκετά κεφάλαια, να προχωρήσουμε σε ανακεφαλαιοποίηση , λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σημερινή κατάσταση στις αγορές”, δήλωσε χθες η γερμανίδα καγκελάριος.

Οι οικονομικές δυσχέρειεις της γαλλο-βελγικής Dexia, του πρώτου θύματος της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζονται όλο και περισσότερο επιφυλακτικές στον διατραπεζικό δανεισμό και οι αμερικανικές τράπεζες εγκαταλείπουν την ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε