Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ούτε ο ΟΗΕ δε θέλει τα μέτρα στην Ελλάδα!

Ποιος το περίμενε ότι θα έβρισκαν οι πολέμιοι του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος έναν σύμμαχο όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Οι πολιτικές λιτότητας, όπως αυτές που υιοθετούνται στην Ελλάδα και την Ισπανία, απειλούν την απασχόληση και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη, εκτιμούν τα Ηνωμένα Έθνη στην ετήσια έκθεσή τους για την κοινωνική κατάσταση στον κόσμο.

“Τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο δημόσιο χρέος τους όχι μόνο απειλούν την απασχόληση στον δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά κάνουν την οικονομική ανάκαμψη πιο εύθραυστη και αβέβαιη”, αναφέρει η έκθεση του τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

“Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιδρούν με σύνεση στις πιέσεις υπέρ της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της υιοθέτησης μέτρων λιτότητας αν δεν θέλουν να κινδυνεύσουν να εμποδίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας τους”, συνεχίζει η έκθεση.

Αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις προηγμένες οικονομίες, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ, που εκτιμούν ότι “πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως αυτές που επωφελούνται προγραμμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δέχονται επίσης πιέσεις να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες και να υιοθετήσουν μέτρα λιτότητας”.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι οι χώρες πρέπει να μπορέσουν να εφαρμόσουν με συστηματικό τρόπο αντικυκλικές σταθεροποιητικές πολιτικές.

Γι’ αυτό είναι “απαραίτητο”, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, να αναθεωρηθεί “η φύση και οι βασικοί στόχοι των όρων” που επιβάλλονται από διεθνείς οργανισμούς για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

“Είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους τις πιθανές κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι οικονομικές τους πολιτικές” στη διατροφή, την υγεία και την εκπαίδευση προκειμένου να μην αποθαρρύνουν την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Παρασκευή στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο – Αγώνας δρόμου για να ψηφιστεί χωρίς παρατράγουδα

”Καταρρέουν” 5 μύθοι για την ελληνική κρίση

Από κόσκινο περνάει η τρόϊκα τα μέτρα Παπακωνσταντίνου – Οι διορθώσεις Βενιζέλου

Οι Έλληνες κρύβουν χρυσό όπως στον Πόλεμο

Για χρόνια μέσα στο … τούνελ η Ελλάδα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε