Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ψάχνουν εναγωνίως συμβιβασμό με τους δανειστές – Τα νεα μέτρα που μπαίνουν στο πακέτο

Ψάχνουν εναγωνίως συμβιβασμό με τους δανειστές – Τα νεα μέτρα που μπαίνουν στο πακέτο

Αυτό που λένε από το υπουργείο Οικονομικών είναι να γίνει μια προσπάθεια να έρθουν σε συμβιβασμό με τους απεσταλμένους των δανειστών και αυτό έως την Δευτέρα που θα γίνει το κρίσιμο Eurogroup.

Όμως για να πετύχουν τον πολυπόθητο συμβιβασμό, πρέπει να βρεθουν από κάπου τα δις που λείπουν…

Έτσι, τα δώρα των συνταξιούχων του ΟΓΑ μάλλον πάνε περίπατο, ενω δεν αποκλείονται και άλλες περικοπές.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι θα περικοπούν 30 ευρώ τον μήνα από τις συντάξεις που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του ΟΓΑ, μέτρο που θα αποφέρει 290 εκατ. ευρώ. Ομως μετά τις έντονες πιέσεις της τρόικας και καθώς ακόμη παραμένει «χάσμα» μεταξύ των δύο πλευρών για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ έπεσε στο τραπέζι η λύση της «διαγραφής» των δώρων, η οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρει περί τα 600 εκατ. ευρώ περίπου.

Τα ανοιχτά μέτωπα στη διαπραγμάτευση είναι τρία:

Η τρόικα εξακολουθεί να επιμένει για πρόσθετες περικοπές δαπανών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ύψους 2,5 δισ. ευρώ περίπου. Μάλιστα ζητά τα 2 δισ. εξ αυτών να περάσουν στον προϋπολογισμό του 2013 και να ανεβάσουν έτσι το κομμάτι των περικοπών στα 9,5 δισ. ευρώ.
Επίσης επιμένει πως η ύφεση θα είναι 5% το 2013, ενώ η ελληνική πλευρά εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 3,8%. Σημειώνεται ότι από την εξέλιξη του ΑΕΠ εξαρτάται και η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Το λεγόμενο διαρθρωτικό πακέτο (π.χ. άνοιγμα αγορών – επαγγελμάτων) θα αποτελέσει κατά τους εκπροσώπους των δανειστών μας προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θυσία τρεις συντάξεις του ΟΓΑ για να κλείσει το πακέτο

Σόιμπλε: «Μόνο η Ελλάδα δεν έχει σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις»

45% φόρο θα πληρώσουν όσοι έστειλαν “μαύρα” στο εξωτερικό –…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε