Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Παγκόσμια αναταραχή από την απόφαση της FED να “κόψει” δολάρια

Παγκόσμια αναταραχή από την απόφαση της FED να “κόψει” δολάρια

Κι ενώ όλοι νόμιζαν οτι η αναταραχή και ο πόλεμος στην αγορά συναλλάγματος είχε καταλαγιάσει, σαν βόμβα έσκασε η χθεσινή απόφαση της FED για αγορά ομολόγων 600 δισ. Δολαρίων.

Κι αν αναρωτιέστε γιατί, η εξήγηση είναι απλή: η αγορά ομολόγων 600 δισ. Δολαρίων, ισοδυναμεί με ισόποση “εκτύπωση” δολαρίων.

Οι αγορές μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης, εκτιμούσαν ότι το ποσό που θα διέθετε η FED δεν θα ξεπερνούσε τα 500 δισ. Δολάρια.

‘Ηδη από την αρχή της οικονομικής κρίσης οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει άλλα 2 τρισ. δολάρια για να ανακόψουν τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Τώρα, όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να παίξουν “άμυνα”. Δηλαδή, η Ιαπωνία πρέπει να πάρει ανάλογα μέτρα για να αποφύγει την ανατίμηση του γεν. Το ίδιο μονοπάτι αναμένεται να ακολουθήσουν επίσης χώρες όπως οι Βραζιλία, Ινδία, Κορέα και Κίνα.

Κι ενώ όλοι νομίζουν οτι η ευρωζώνη θ ακολουθήσει αυτό δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα. Οπως εκτιμάται,παρά την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου η ΕΚΤ που εξετάζει σήμερα τη νομισματική της πολιτική αναμένεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο που παραμένει στο 1%.
Το γεγονός αυτό διευκολύνει οικονομίες όπως η ελληνική που αντιμετωπίζουν με “τρόμο” την απόσυρση των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Τα άσχημα νέα για την Ελλάδα, είναι οτι η επιδείνωση της συναλλαγματικής αναταραχής ενισχύει την τάση των επενδυτών για αποφυγή κινδύνου και κατά συνέπεια τους απομακρύνει από επενδύσεις είτε άμεσες είτε χαρτοφυλακίου από την Ελλάδα.

Παράλληλα δημιουργεί πρόβλημα σε τρείς βασικούς τομείς της οικονομίας από τους οποίους εξαρτάται η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, τον τουρισμό, την ναυτιλία και τις εξαγωγές σε εκτός Ευρωζώνης χώρες.

Πάντως το ελληνικό χρηματιστήριο,όπως και τα διεθνή καλωσόρισαν την απόφαση της FED  με σημαντικές ανόδους.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε