Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πάλι βάζει πλάτη ο Τρισέ για να μην καταρρεύσει η Ευρωζώνη – Διαρρέει αγορά ομολόγων ακόμα και σαν “σκουπίδια”

– Θετικότατη εξέλιξη αυτή για την Ελλάδα και την Πορτογαλία
– Η διαρροή αυτή ήρθε μετά το αδιέξοδο για να εγγυηθεί για χρηματοδότηση της Ελλάδας μέχρι το 2014
– Ο Ζαν Κλωντ Τρισέ με αυτή την απόφαση αγνοεί τους οίκους αξιολόγησης
– Οι αγορές αναμένεται να τιμωρήσουν Ελλάδα και Πορτογαλία για την ανικανότητα των ηγετών

Χάος επικρατεί στην ευρωζώνη από το νέο θρίλερ με τους οίκους αξιολόγησης που από τη μία η Ευρώπη τους έχει δώσει τη δυνατότητα του κριτή των ενεργειών της, αλλά από την άλλη τους καταγγέλλει για κερδοσκοπικές πρακτικές. Μέσα σε αυτό το περίεργο κλίμα οι αγορές φαίνεται να δείχνουν τα δόντια τους και πλέον έχουν στραφεί στην Πορτογαλία.
Διαβάστε την είδηση για την εκτόξευση των σπρεντ στην Πορτογαλία

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έρχεται να αγνοήσει για άλλη μία φορά τις αξιολογήσεις των οίκων, καθώς μετά την εξέλιξη με την Πορτογαλία είναι έτοιμη να προβεί στην ανακοίνωση ότι θα αγοράζει ομόλογα ακόμα και όταν οι οίκοι αξιολόγησης τα έχουν κρίνει ως σκουπίδια, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας και πλέον και της Πορτογαλίας.

Το ίδιο είχε συμβεί άλλωστε και το 2010, όταν η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αγοράζει τα κρατικά ομολόγα των χωρών της ευρωζώνης ακόμα κι αν αυτά είχαν υποστεί μία υποβάθμιση, αν και βέβαια τότε ήταν στην κατηγορία Β.

Η ενέργεια αυτή όπως και το 2010 είχε σκορπίσει χαμόγελα στην Ελλάδα, αφού σημαίνει αυτομάτως ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει τα ελληνιθκά ομολόγα άσχετα με την διαβάθμιση των ομολόγων της.

Πώς έφθασε όμως η ΕΚΤ σε μία τέτοια απόφαση

Πολλοί είναι εκείνοι που χαρακτηρίζουν γεναία την απόφαση του Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος για άλλη μία φορά με την ανικανότητα των ευρωπαίων ηγετών. Η ΕΚΤ βλέποντας την Ευρώπη να μην μπορεί να εγγυηθεί ότι θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας έως το 2014, αποφάσισε έστω και με αυτό τον τρόπο, των διαρροών να δηλώσει παρούσα και να δείξει ότι δεν προτίθεται να αφήσει την Ελλάδα στη μοίρα της.

Παρά τις επεμβάσεις όμως της ΕΚΤ, το θέμα της κρίσης χρέους της Ελλάδας δεν φαίνεται να βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί μετά τη σύσκεψη στο Παρίσι όπου σχεδόν οι τράπεζες αποφάσισαν να αποδεχτούν το γαλλικό σχέδιο για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά την απόρριψη του σχέδιου από την Standar and Poor’s και αυτές φαίνεται πως κάνουν πίσω.

Έτσι και το γεγονός να συμφωνήσουν για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα στο Eurogroup την επόμενη Δευτέρας φαίνεται όνειρο θερινής νυχτός και αυτό γιατί δεν θα μπορεί το Eurogroup να καταλήξει ούτε στο ποσό του ιδιωτικού τομέα ούτε τίποτα.

Οι αγορές πάντως σε αυτή αναμένεται τις επόμενες ημέρες να τιμωρήσουν ξανά την Ελλάδα και φυσικά τις χώρες εκείνες που πλέον είναι στο έλεος τους.

Διαβάστε επίσης:

H υποβάθμιση της Πορτογαλίας εκτόξευσε τα σπρεντ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε