Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πάνω από 2,2 δις το κόστος για αεροπορικές εταιρείες και πολυεθνικές από την ηφαιστειακή τέφρα!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο αποκλεισμός του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου εξαιτίας της έκρηξης του ισλανδικού ηφαιστείου προκάλεσε ζημίες

 ύψους 1,7 δισεκατ. ευρώ στις πληγείσες αεροπορικές εταιρείες, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Αερομεταφορών ΙΑΤΑ.

Σεαυτό το ποσό πρέπει να προστεθεί και εκείνο των τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ από τη μη προσέλευση των εργαζομένων στις εργασίες τους.

    Τις χειρότερες μέρες, Σάββατο και Κυριακή, οι αεροπορικές εταιρείες που επηρεάστηκαν από τον αποκλεισμό του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου έχασαν 400 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, ανέφερε ο Τζιοβάνι Μπισινιάνι, πρόεδρος της ΙΑΤΑ, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο.

    Στα διαφυγόντα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών προστίθενται τα κόστη διαμονής, διατροφής και σε ορισμένες περιπτώσεις μεταφοράς με άλλα μέσα των εγκλωβισμένων επιβατών, πρόσθεσε ο κ. Μπισινιάνι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνολικές ζημίες μπορεί να ξεπεράσουν και τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Ο κ. Μπισινιάνι κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να “αναλάβουν τις ευθύνες τους” και να βοηθήσουν τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έπεσαν θύματα “ανωτέρας βίας, μίας κατάστασης όπου δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα”. 

Ο κ. Μπισινιάνι σχολίασε επίσης ότι είναι “ντροπή για την Ευρώπη, ύστερα από τόσες δεκαετίες συζητήσεων, να μην διαθέτει ακόμη έναν ουσιαστικά Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό”.

  

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε