Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πάνω οι μετοχές – κάτω τα spreads

Πάνω οι μετοχές – κάτω τα spreads
Και ενώ τα spreads χθες κατρακυλούσαν προς τα κάτω το χρηματιστήριο είχε πάρει τα πάνω του κλείνοντας πάνω από τις 2.000 μονάδες….

 

Συρρίκνωση των spreads των ελληνικών ομολόγων καταγράφηκε χθες μετά την έκρηξη που σημείωσαν την Πέμπτη. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις διαβεβαιώσεις κοινοτικών αξιωματούχων ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία, αλλά και στις επαφές και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών του διεθνούς οικονομικού φόρουμ στο Νταβός.
 
Στη χθεσινή συνεδρίαση της δευτερογενούς αγοράς τίτλων, το spread των δεκαετών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 380 μονάδες βάσης έναντι 405 μ.β. που ήταν υψηλότερο επίπεδο της περασμένης Πέμπτης.
 
Επίσης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 7%, από 7,25% που είχε φτάσει την Πέμπτη.
 
Οι δηλώσεις στο Νταβός όμως βοήθησαν και τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας να κλείσει θετικά τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Γενικός δείκτης έκλεισε πάνω από τις 2.000 και συγκεκριμένα στις 2.048,32 σημειώνοντας άνοδο 3,15% και ο τζίρος να διαμορφώνεται στα 278,04 εκατομμύρια ευρώ.
 
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στο CNN και στο Bloomberg αποσαφήνισε ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε συνομιλίες με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με σχέδιο διάσωσης. «Το έχω πει αυτό πάρα πολλές φορές στο παρελθόν… δεν είναι κάτι στο οποίο συμμετέχουμε ή για το οποίο έχουμε οποιαδήποτε γνώση».
 
Χαρακτήρισε επίσης τις υποθέσεις περί αθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας «παράλογες», ενώ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα πληρώνει υψηλά επιτόκια, επειδή οι αγορές δεν έχουν δει ακόμα να εφαρμόζονται τα σχέδια της κυβέρνησης, αν και τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αρχίσει να γίνονται.
 
Ακόμα υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πιστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και θα προωθήσει και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, διαδικασία την οποία θα επιτηρεί η Κομισιόν
 
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πειστεί για τη δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμά της σε μικρό χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. μπορεί να μην προσφέρει εγγυήσεις κατά της αθέτησης των δανεικών υποχρεώσεων, ωστόσο παρέχει εγγύηση απόδοσης.
 
Η Ε.Ε. θα επιτηρεί ακριβώς τι κάνουμε, κάθε μήνα, όλοι θα γνωρίζουν αν επιτυγχάνουμε τους στόχους μας ή όχι», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Στο ίδιο μήκος κύμματος και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου που έδωσε επίσης συνεντεύξεις σε αρκετά ξένα μέσα ενημέρωσης. 

Μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε και ένα άκομψο μαρκάρισμα από δημοσιογράφο των Financial Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Αλμούνια: Δεν χρεοκοπεί η Ελλάδα
Στήριξη της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών στην Ελλάδα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε