Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Παπακωνσταντίνου: Ακόμα και 800 να φθάσουν τα spreads εμείς θα δανειζόμαστε

Παπακωνσταντίνου: Ακόμα και 800 να φθάσουν τα spreads εμείς θα δανειζόμαστε
,

– “Μας στέλνουν στο ΔΝΤ” – ΔΝΤ: Να έρθει τώρα η Ελλάδα σε εμάς
– Μεγάλη πτώση στο ΧΑ. Εκλεισε στο -3%. Στις 428 μονάδες τα spread
– Τον δρόμο για το ΔΝΤ μας δείχνουν ξένοι οίκοι
– Η παρέμβαση Τρισέ δεν ήταν αρκετή

Στη λύση του δανεισμού από τις αγορές και όχι στην προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. επιμένει η Κυβέρνηση. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν άκρως αποκαλυπτικός…! Τόσο αποκαλυπτικός μάλιστα που ίσως η χώρα «πληρώσει» ακριβά τη δήλωση του από αύριο…! 

Η αύξηση των spreads δεν είναι ευχάριστη παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών κι αποκάλυψε πως όσο υψηλά κι αν είναι τα επιτόκια δανεισμού αν κι εφόσον υπάρχει η ανάγκη για την Ελλάδα να δανειστεί, θα δανειστεί! 

Η εκτίμηση του κ. Παπακωνσταντίνου είναι ότι το να προσφύγει η Ελλάδα στο Δ.Ν.Τ. είναι σαν να χρησιμοποιεί ένα δεκανίκι κι ότι αυτό θα κάνει ζημιά στη χώρα.  Μπορεί αυτό να βοηθήσει μακροπρόθεσμα αλλά μεσοπρόθεσμα όχι, εκτιμά ο υπουργός.  

Προβλέπει δε, ότι οι συνέπειες σε ψυχολογικό επίπεδο για τον κόσμο θα είναι μεγάλες, κάτι που προφανώς θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην Κυβέρνηση…! Ταυτόχρονα επιμένει πως είναι βασικά πολιτική η θέση της Κυβέρνησης να μην αναζητήσει τη λύση για τις οικονομικές της ανάγκες στο Δ.Ν.Τ και πάντως τονίζει πως ακόμη κι αν αυτό συνέβαινε δεν θα χρειαζόταν να ληφθούν επιπλέον επώδυνα μέτρα. 

Κι επειδή, όπως καταλαβαίνετε η προσπάθεια για την δημοσιονομική εξυγίανση είναι σκληρή, ο κ. Παπακωνσταντίνου – όταν τον προκάλεσαν οι δημοσιογράφοι – δεν δίστασε να ομολογήσει πως θα… «καλόβλεπε» την ιδέα να είχε ένα ακόμη υφυπουργό Οικονομικών στη διάθεση του…!

Όπως και να έχει πάντως, μια πολύ δύσκολη μέρα ήταν και η χθεσινή για την ελληνική οικονομία. Οι πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές ήταν αφόρητες με το spread να αγγίζει κάποια στιγμή τις 456 μονάδες και το χρηματιστήριο να κλείνει με πτώση 3,11%.
 
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσπάθησε να λειτουργήσει για ακόμα μια φορά ως ανάχωμα στις κερδοσκοπικές κινήσεις.
 Και αυτό όμως φάνηκε να μην είναι αρκετό, αφού μετά την δήλωσή του οτι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεωκοπήσει, οι πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές έδειξαν να υποχωρούν, αλλά παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα.
 “Δεν υπάρχει θέμα χρεωκοπίας της Ελλάδας. Η Eυρώπη έχει δεσμευθεί απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα. Το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας εφαρμόζεται και τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά”, δήλωσε ο κ. Τρισέ.

“Κανείς δεν πρέπει να παίρνει αψήφιστα μια δήλωση η οποία υπογράφηκε από όλους τους αρχηγούς κυβερνήσεων” της ευρωζώνης, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς τους κερδοσκόπους.

Διαφορετική άποψη έχουν διεθνείς οίκοι

«Έχει έρθει η στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και να ζητήσει ρευστό. Η άνοδος των spreads των ελληνικών ομολόγων και η ασάφεια στους όρους για την παροχή στήριξης δεν επιτρέπουν άλλη καθυστέρηση», αναφέρει σήμερα ο επικεφαλής αναλυτής για την Ελλάδα στη Fitch Ratings κ. Κρις Πράις, όπως σημειώνει το Ρόιτερ.

«Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην αγορά ομολόγων, κατά τη γνώμη μας αυξάνονται οι πιθανότητες να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική και να ζητήσει στήριξη», αναφέρει η Nomura σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Απριλίου 2010.

 
«Περιμένουμε επίσης ότι θα την λάβει, από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι σήμερα, ήμασταν της άποψης ότι η Ελλάδα χρειαζόταν να δανειστεί και περίμενε υπομονετικά να υποχωρήσουν τα spreads, χωρίς να χρειαστεί να καλέσει οποιονδήποτε σε βοήθεια. Αλλά οι συνθήκες στην αγορά οδηγούν αναγκαστικά προς άλλη κατεύθυνση. Εξακολουθούμε να αποκλείουμε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους», αναφέρει ο Laurent Bilke που υπογράφει την έκθεση.

 

Citi: Πιο κοντά η στιγμή της στήριξης της Ελλάδας

 

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξανόμενη αβεβαιότητα για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στο σχέδιο έκτακτης βοήθειας που συμφωνήθηκε, αναφέρει στο Dow Jones Newswires ο αναλυτής της Citigroup, Steven Mansell.

 

O Mansell υπολογίζει το ποσό που πρέπει να αντληθεί έως το τέλος Μαΐου σε 11,6 δισ. ευρώ. «Εκτιμούμε ότι σταδιακά έρχεται όλο και πιο κοντά αυτή η στιγμή, ιδιαίτερα αν ο ΟΔΔΗΧ δυσκολευτεί να βρει ισχυρή ζήτηση για την έκδοση ομολόγου σε δολάρια», αναφέρει ο ίδιος, εκτιμώντας παράλληλα ότι «το περιθώριο να εκτονωθούν οι πιέσεις στην αγορά είναι μικρό, καθώς οι όροι ενεργοποίησης του σχεδίου στήριξης είναι ακόμη πολύ ασαφείς».

Χωρίς αντίκρυσμα και οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου

«Θέλω να επαναλάβω, με έμφαση, ότι η χώρα συνεχίζει και θα συνεχίσει να δανείζεται κανονικά. Η χώρα έχει ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο, και ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και βρίσκεται εντός των στόχων», είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε και τη μείωση του ελλείμματος κατά 40%!

Πέφτει και το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,35 % και διαμορφώνεται στα 1,3297 δολάρια. Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 123,7472 γιεν, στο 0,8751 με τη Στερλίνα και στο 1,4324 με το Ελβετικό Φράγκο.
  Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,19 % έναντι του γιέν και διαμορφώνεται στα 93,0850 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύεται στο 0,6581 με τη Στερλίνα και στο 1,0772 με το Ελβετικό φράγκο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε