Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Παπακωνσταντίνου: «Δε συζητάμε την αναδιάρθρωση του χρέους»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η Ελλάδα ευελπιστεί να ξαναβγεί στις αγορές το 2011 και δε συζητά όμως αναδιάρθρωση του χρέους της επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών.

Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους απέκλεισε κατηγορηματικά, για ακόμη μια φορά, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους υποβοηθούμενη από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ και δεν συζητά αναδιάρθρωση χρέους με τους πιστωτές της ξεκαθάρισε ο Έλληνας υπουργός. “Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις”, είπε ο Παπακωνσταντίνου, διαψεύδοντας πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις με τράπεζες.

“Αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, του Έλληνες πολίτες ή το ευρωπαϊκό πρόβλημα”. Όπως είπε, η Ελλάδα καταγράφει σταθερή πρόοδο για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και ότι προωθεί μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ το Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ανέλθουν σε ένα δισ. ευρώ φέτος και ακόμη έξι το 2012-2013, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, ΔΕΚΟ και ακίνητης περιουσίας καθώς και της πώλησης σειράς αδειών τυχερών παιγνίων.

«Η Ελλάδα εμμένει στην επιστροφή της στις αγορές ομολόγων κάποια στιγμή το 2011, εξαρτωμένων των συνθηκών της αγοράς καθώς και στην έκδοση ομολόγων της διασποράς προς Έλληνες του εξωτερικού», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι “θα θέλαμε η επιμήκυνση να καλύψει ολόκληρο το ποσό του δανείου συμπεριλαμβανομένων των δόσεων που έχουν ήδη χορηγηθεί και όχι μόνον όσων δεν έχουν χορηγηθεί ακόμη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικό το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πρέπει να αναμείνουμε για τις οριστικές αποφάσεις του Eurogroup”.

Τέλος, σημείωσε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία στην ΕΕ σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγου και ότι θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την έξοδό της από την κρίση. “Είναι απολύτως αισιόδοξος για έναν πολύ απλό λόγο. Μολονότι συχνά αργούμε να αντιδράσουμε, πιστεύω ότι εάν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ένα ζήτημα αυτό είναι ότι η ΕΕ πάντα σπεύδει και πάντα βρίσκει λύσεις για τη διατήρηση του δικού της δημιουργήματος, που είναι το κοινό νόμισμα”, κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε