Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Παπακωνσταντίνου: Οι αποκρατικοποιήσεις ξεκινούν από τις εισηγμένες εταιρείες

Ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης είναι πως ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνουν όλα και να γίνουν τώρα.

Η κυβέρνηση ξεκινά τις αποκρατικοποιήσεις, «βάζοντας μπροστά πωλήσεις συμμετοχών σε εισηγμένες εταιρείες, με πιο γρήγορη υλοποίηση χρηματοοικονομικών ροών που αφορούν την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Είναι ένα πολύπλοκο πράγμα, αλλά δεν υπάρχει πια χρόνος. Πρέπει να γίνουν όλα και να γίνουν τώρα», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης του Κομμουνιστικού Κόμματος για την δημόσια περιουσία.

Κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι αποκρατικοποιήσεις αποσκοπούν στο «να ξαναβάλουμε μπροστά την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας», προχωρώντας «πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά»

«Έχουμε μακράν το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ε.Ε., το οποίο είναι ακόμα βιώσιμο, αλλά στο μέλλον μπορεί και να μην γίνει, εάν δεν υπάρξουν οι σωστοί χειρισμοί. Οι σωστοί χειρισμοί, είναι να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να επιστρέψουμε σε αναπτυξιακή τροχιά» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Θεωρήσεις όπως αυτές που ανέπτυξε το ΚΚΕ, πως «ο λαός έχει ήδη αρχίσει να χρεοκοπεί», ή που υποβαθμίζουν την σημασία του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος, είναι κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου «επικίνδυνες», «σειρήνες που μας οδηγούν στην αφετηρία. Δεν θα γυρίσουμε εκεί απ’ όπου ξεφύγαμε…», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Από την άλλη, ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «δεν μπαίνει προφανώς στη λογική της εκποίησης της δημόσιας γης» -κάτι για το οποίο τον κατηγόρησε το ΚΚΕ-, αλλά ασκεί πολιτική αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, καθώς «άλλο είναι η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άλλο η δημόσια γη. Είναι μια διάκριση που πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας».

Βεβαίως, οι βουλευτές του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Σπύρο Χαλβατζή, αντιπρότειναν μια «άλλου τύπου οικονομία, προσανατολισμένη στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των αναγκών του κεφαλαίου να κερδοφορήσει – και με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής».

Οι βουλευτές υπενθύμισαν τα επιτεύγματα των χωρών του πρώην ανατολικού συνασπισμού, θεωρώντας πως η ήττα του συστήματος της διευθυνόμενης οικονομίας συνιστά ένα «προσωρινό πισωγύρισμα» και πως οι ιδέες τους αντιπροσωπεύουν «το νέο που έρχεται και δεν μπορείτε να αποφύγετε».

«Υποστηρίζετε πως το σχέδιό σας οδηγεί στην ανάπτυξη – στο τρίπτυχο «δουλειά, δουλειά, δουλειά». Όμως η κρίση είναι προϊόν αυτής, της δικής σας ανάπτυξης» παρατήρησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ ο Γιάννης Πρωτούλης έκρινε πως το υπέρογκο δημόσιο χρέος οφείλεται στο ότι «το καπιταλιστικό κράτος ενίσχυε και διευκόλυνε αυτήν την κερδοφορία και συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια. Είναι ψέμα ότι θα επενδύσουν με δικά τους κεφάλαια οι ιδιώτες. Όσες επενδύσεις έγιναν, έγιναν με πολύ μεγάλη χρηματοδότηση απ’ το Δημόσιο. Και στο Ρίο-Αντίριο, στην Αττική Οδό, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τι θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ; Πόσες θέσεις εργασίας παραπάνω απέκτησαν τα λιμάνια μετά την παραχώρησή τους στην COSCO;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

«Μια οικονομία που στηρίζεται αποκλειστικά στο κράτος, δεν φέρνει ανάπτυξη» απάντησε ο υπουργός. «Δεν είπαμε ότι θα πουλήσουμε τα πάντα. Θέλουμε να ασκούμε σημαντική επιρροή στις κρίσιμες δημόσιες υποδομές. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, δεν σημαίνει παράδοση σε ιδιοτελή συμφέροντα».

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Μανώλης Κεφαλογιάννης, παρατήρησε πως «από τα μέτρα ύψους 9,6 δισ. ευρώ που προέβλεπε το Μνημόνιο, φθάσαμε στα 25,6 δισ. Ποιος λαός μπορεί να πληρώσει τόσα λεφτά σε ένα χρόνο; Ποια συναίνεση μας ζητάτε;» ρώτησε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση. Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε επίσης στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, θεωρώντας πως το Μνημόνιο παραβιάζει το Σύνταγμα.

«Ο κ. Σαμαράς έχει πει ότι οι υπογραφές της κυβέρνησης δεσμεύουν και τον ίδιο, αλλά τώρα ο εκπρόσωπος της ΝΔ θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Έχετε ένα πρόβλημα στρατηγικής και γι’ αυτό ο κόσμος σας έχει ρίξει κάτω από το 23%», διαπίστωσε για την αξιωματική αντιπολίτευση ο Αστέριος Ροντούλης (ΛΑΟΣ). Ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) προειδοποίησε πως «το πωλητήριο που έρχεται δεν πρόκειται να συμβάλλει στη μείωση του χρέους: Τα 50 δισ. ευρώ είναι όνειρο θερινής νυκτός. Θα έχετε πουλήσει μέχρι και τα μαχαιροπήρουνα για λίγα δισ.».

«Το άνοιγμα των αγορών θα δημιουργήσει νέα ανάπτυξη για τη χώρα», υποστήριξε από πλευράς του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας. «Έβλαψε η παραχώρηση μιας προβλήτας στην COSCO στον Πειραιά; Καταλαβαίνετε τι θα γίνει, εάν η COSCO προχωρήσει μετά και στις επενδύσεις για το Θριάσειο και το εμπορευματικό κέντρο, όταν ο σιδηρόδρομος θα μεταφέρει τα εμπορεύματα που θα έρχονται, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΚΚΕ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε