Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Παπακωνσταντίνου: Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα τεστ αντοχής από την κρίση

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία των τραπεζών εξετάζει η κυβέρνηση την πρόταση Σάλλα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

“Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε πρόταση με πολύ μεγάλη προσοχή, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία των τραπεζών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά, και με ανοικτές διαδικασίες για όλους”, επεσήμανε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την αγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ΑΤΕ και τις σχετικές συζητήσεις που ακολούθησαν.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα “Η ελληνική οικονομία και το Πρόγραμμα Σταθερότητας” που διοργάνωσε η Eurobank, ο υπουργός επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βγήκε σχετικά αλώβητο από την κρίση, σήμερα βρίσκεται σε δύσκολη και κρίσιμη καμπή. Πρόσθεσε, όμως, τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν αλώβητες τα τεστ αντοχής (stress tests) και θα βγουν πιο δυνατές από αυτά. Και κάλεσε εκ νέου τις τράπεζες, που, όπως είπε, παραδοσιακά είναι από τις πιο σημαντικές ατμομηχανές ανάπτυξης, να προχωρήσουν σε αλλαγές και αναδιαρθρώσεις.

Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος ότι θα κερδηθεί το στοίχημα του προϋπολογισμού, καθώς το β΄ εξάμηνο στο σκέλος των εσόδων θα προσμετρηθούν οι νέες αυξήσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ, ενώ στο σκέλος των δαπανών οι περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδοτήσεων (σ.σ. σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, έως τώρα το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί μόνο κατά 1%). Προανήγγειλε ουσιαστικά τις επόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, μιλώντας για υπερβολικές τιμολογήσεις και υπερβάσεις δαπανών στην υγεία και για προβλήματα στους ΟΤΑ, τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χαρακτήρισε “βαθύτατα δίκαιη” την αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα, λέγοντας ότι για πρώτη φορά παύουν να υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι στις συντάξεις και χαιρέτησε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς, όπως είπε, υπήρξε συνεννόηση, στο σημερινό πολωμένο κλίμα, προς όφελος όλων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε βέβαιος ότι, παρά τις θυσίες και τα προβλήματα, οι πολίτες ακολουθούν την κυβέρνηση, καθώς έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα των μέτρων. Και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, πρόσθεσε, είναι να πείσει ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ και ότι τα βάρη θα κατανεμηθούν ισομερώς. Επισήμανε δε, ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε οποιεσδήποτε πιέσεις από όπου κι αν προέρχονται.

Σχετικά με την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει όταν εδραιωθεί η εμπιστοσύνη και “πάρει μπροστά” η ιδιωτική πρωτοβουλία. Και κάλεσε, μεταξύ άλλων, τους Έλληνες εφοπλιστές σε “μια πιο ενεργή πολιτική στις επιστροφές κεφαλαίων στη χώρα”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε