Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Παπακωνσταντίνου προς τράπεζες: «Στηρίξτε τις υγιείς επιχειρήσεις»

Να στηρίξουν την ελληνική οικονομία με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσουν ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας από τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Για το πακέτο εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου ύψους 25 δισ. € προς τις τράπεζες αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας συζήτησαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάλεσε τις τράπεζες να υποστηρίξουν τις υγιείς επιχειρήσεις με τη ρύθμιση των οφειλών τους, ούτως ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ύφεση χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις.

Τα μέλη του προεδρείου της ΕΕΤ επεσήμαναν ότι ήδη από το προηγούμενο έτος προχωρούν σε αναχρηματοδότηση δανείων σε εταιρείες που μπορούν να παραμείνουν βιώσιμες, τόνισαν όμως και τη σημαντική κάμψη που παρουσιάζει η ζήτηση για δάνεια από νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, οι αιτήσεις για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που υποβάλλονται στο σύστημα έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 40% σε σχέση με το 2008.

15 Μαρτίου τα πρώτα προγράμματα του νέου αναπτυξιακού

Στις 15 Μαρτίου θα προκηρυχθούν τα πρώτα προγράμματα, ύψους 2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ αντίστοιχο ποσό θα προκηρυχθεί και στο τέλος Μαρτίου, ώστε οι συνολικές προκηρύξεις τον συγκεκριμένο μήνα να ανέλθουν σε 4 δισ. ευρώ ενημέρωσε το προεδρείο της ΕΕΤ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης ενημέρωσε, επίσης, τους τραπεζίτες ότι μετά τις 27 Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη του δανείου ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επιχειρηματικότητας, ενώ, έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα αρχίσει να λειτουργεί και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, με κεφάλαια ύψους 1,4 δισ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ από την πλευρά του κράτους, και 1 δισ. ευρώ που θα διατεθεί από τις τράπεζες).

ΕΕΤ: «Πλησιάζει η ώρα της ανάκαμψης»
Επρόκειτο για τη μηνιαία και εφ’ όλης της ύλης συνάντηση, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της ΕΕΤ εξερχόμενοι του υπουργείου Οικονομικών. Αντικείμενο της συζήτησης με τους δυο υπουργούς ήταν οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, η πορεία της ελληνικής αλλά και της διεθνούς οικονομίας.

Οι τραπεζίτες δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους πως πλησιάζει η ώρα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει βήματα τους τελευταίους οκτώ μήνες, ενώ «έχουν μπει μπροστά» ο νέος αναπτυξιακός και ο φορολογικός νόμος.

Πρόσθεσαν, πάντως, ότι «ασφαλώς δυσκολεύει λίγο» η πίεση που δέχονται το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της κατανομής, από την Τράπεζα της Ελλάδος, μεταξύ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, των εγγυήσεων του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον «τρίτο πυλώνα ρευστότητας» προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς με βάση τις εγγυήσεις αυτές τα πιστωτικά ιδρύματα θα εκδώσουν ομόλογα, που στη συνέχεια θα «ανταλλάξουν» με ρευστότητα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε