Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Παπανδρέου: "Πατριωτικό καθήκον η πάταξη της φοροδιαφυγής"

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 08.02.2010 | 19:16
Πρώτη δημοσίευση: 06.02.2010 | 20:55

- Δραματική έκκληση του πρωθυπουργού στη Βουλή.
- Ανώτατος συντελεστής 40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
- Πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου

«Ζητούμε το αυτόνοητο, να συμβάλουν όλοι ισότιμα στην προσπάθεια που κάνουμε. Πατριωτικό καθήκον η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο δημόσιος λειτουργός καλείται να δώσει πρώτος το παράδειγμα. Καλώ όλους να συναισθαθούν τις υποχρεώσεις τους», είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.


«Πατριωτισμός», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, «σημαίνει να βάλουμε όλοι πλάτη για να βγούμε από την κρίση και επανέλαβε πως στις αποφάσεις της κυβέρνησης θα δοθεί το στίγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης».


«Αποδείξαμε ότι είμαστε ενωμένοι σε μια μείζονα απειλή. Είναι αισιόδοξο για την πατρίδα ότι οι πολίτες αποδεικνύουν την ωριμότητά τους».
«Ή αλλάζουμε όλοι, ή βουλιάζουμε όλοι, και το δεύτερο δεν θα το επιτρέψουμε», επανέλαβε και κάλεσε όλους να συναισθανθούν τις υποχρεώσεις τους.


Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή μάστιγα κοινωνικής αδικίας και τόνισε πως οι πολίτες δεν ανέχονται πλέον την ανισότητα και την αδικία. «Σε κάθε μας πράξη σε κάθε μας βήμα αναζητούμε την πιο δίκαιη λύση».

 

«Δεν υπάρχει για εμάς η λέξη ήττα. Θα κερδίσουμε όλοι δουλεύοντας μαζί και συλλογικά», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας πως όλοι θα συμβάλουν ισότιμα.


Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, υπάρχει ρητή η αναγνώριση και στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειές μας και «αν οι διεθνείς αγορές δεν σεβαστούν τις προσπάθειες των χωρών του νότου, το πρόβλημα μετατρέπεται από ευθύνη των συγκεκριμένων χωρών σε ευρωπαϊκό, σε παγκόσμιο».

 

Η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ολοκληρώθηκε η πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές σε ασφαλιστικό, φορολογικό και εισοδηματική πολιτική. 

Το μήνυμα που βγαίνει από το Μαξίμου είναι οτι τόσο στο φορολογικό, όσο και στο ασφαλιστικό αλλά και την εισοδηματική πολιτική, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με κάθε κόστος, αφού τα περιθώρια έχουν στενέψει.

Διαμηνύουν επίσης σε όσους αντιδρούν οτι δε νοούνται ομαδικά συμφέροντα και διεκδικήσεις αλλά προέχει το δημόσιο συμφέρον σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τη χώρα.

Οι τομές είναι μονόδρομος τονίζοουν σε κάθε ευκαιρία, για την καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία του κράτους.

Στη σύσκεψη οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό, το οποίο όμως θα ανακοινωθεί το πιθανότερο την Παρασκευή.

Από το πρωί ''πέρασαν" από το Μέγαρο Μαξίμου γ.γ. υπουργείων, αλλά και ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Οι πληροφορίες φέρουν να έχει "κλειδώσει" η φορολογική κλίμακα με ανώτατο συντελεστή 40% για εισόδημα απο 60.000 ευρώ και πάνω. 

Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να συνδέσει το ύψος του αφορολόγητου με το ποσό των αποδείξεων που συγκεντρώνουν οι πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt, ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνουμε για να "πιάσουμε" το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψουμε αποδείξεις ύψους 20% του εισοδήματος αυτού. Δηλαδή κάποιος που δηλώνει 40.000 εισόδημα θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις ύψους 8.000 ευρώ.

Όλοι οι φορολογούμενοι θα ξεκινούν με αφορολόγητο 6.000 ευρώ. Το αφορολόγητο θα "χτίζεται" με αποδείξεις μέχρι να φτάσει στα 12.000 ευρω. Ανάλογα το δηλωθέν εισόδημα η εφορία θα ζητάει και ανάλογο ποσό αποδείξεων. 'Οποιος δεν εξασφαλίζει τις απαιτούμενες αποδείξεις για να φτάσει το αφορολόγητο, θα φορολογείται με συντελεστή 10% για το ποσό που απομένει μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό των 12.000 ευρώ. Για παράδειγμα,  αν κάποιος έχει εισόδημα 20.000 ευρω και έχει μαζέψει αποδείξεις 3.000 ευρώ (αντί για 4.000 ευρώ που θα έπρεπε) θα πληρώσει φόρο 10% για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του ύψους των αποδείξεων που θα έπερεπε να έχει συγκεντρώσει και αυτών που τελικά έχει στην κατοχή του.

Όσοι έχουν συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις από όσες χρειάζονται, το επιπλέον ποσό θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή 8% και θα αφαιρείται απο τον συνολικό φόρο που αντιστοιχεί στο εισόδημά τους.

Αυτό που μπορεί να φέρει επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά είναι το ενδεχόμενο να καταργηθεί σημαντικός αριθμός φοροαπαλλαγών, όπως τα ασφάλιστρα ζωής. Υπάρχει εισήγηση στον υπουργό οικονομικών αυτές οι φοροαπαλλαγές να καρταργηθούν και οι αποδείξεις που παίρνουν γι' αυτές οι φορολογούμενοι να συναθροίζονται με όλες τις υπόλοιπες. Δεν θα επηρεαστεί απο το νέο σύστημα η έκπτωση για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια πρώτης κατοικίας και ιατρικές δαπανες.

Εξάλλου αύριο σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο θα οριστικοποιηθεί η εισοδηματική πολιτική στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο