Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Παπανδρέου: Πρέπει να μειώσουμε το χρέος για να ανασάνουμε – Τι λένε στην κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός μιλά ανοιχτά για την ανάγκη μείωσης του χρέους. “Η εθνική προσπάθεια αναγνωρίζεται απο όλους” είπε ο πρωθυπουργός που νωρίτερα συναντήθηκε με Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπάι και Μπαρόζο.

Στόχος της Ελλάδας είναι η εξεύρεση μιας οριστικής, βιώσιμης και καθαρής λύσης αναφορικά με το δημόσιο χρέος, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Πρόσθεσε επίσης οτι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πρωτοφανή προσπάθεια και πως ποτέ κανένας πολίτης ευρωπαϊκής χώρας δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η εθνική αυτή προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους. “Είμαστε ένας περήφανος λαός και δικαιούμαστε το σεβασμό”. Στόχος μας, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η ελάφρυνση του χρέους, το βάρος του οποίου είναι δυσβάσταχτο, και πρέπει να μειωθεί “για να ανασάνουμε”. Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός μιλά ανοιχτά για την ανάγκη μείωσης του χρέους γεγονός που σηματοδοτεί και τις εξελίξεις ενόψει των τελικών αποφάσεων την Τετάρτη που πιθανότητα να προβλέπουν μεγάλο κούρεμα της τάξης του 50% για το ελληνικό χρέος.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης συναντήθηκαν πριν απο τη Σύνοδο των 17 με Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπάι και Μπαρόζο. Κυβερνητικοί κύκλοι αρκέστηκαν να πούν οτι ήταν μία “καλή συνάντηση” .

Για τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη συνολικά, κυβερνητικές πηγές είπαν οτι το διάστημα μέχρι την Τεταρτη θα είναι κρίσιμο καθώς τότε αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά το περίγραμμα της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρώπη και ειδικότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, που αφορά κυρίως τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές, στις διαπραγματεύσεις εξετάζονται διάφορα σενάρια και διορθωτικές κινήσεις επι των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, με σκοπό να ανευρεθεί ένα ισόρροπο σχήμα, όπως έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υπέρ της Ελλάδος και όχι υπερ των τραπεζών. Αναζητούμε δηλαδή ως Ελλάδα “μία καθαρή και οριστική λύση, νομικά και θεσμικά ασφαλή, που θα καλύπτει την Ελλάδα και την Ευρωζώνη” έλεγαν οι κύκλοι. Προς τον σκοπό αυτό, συνέχισε η ίδια πηγή, έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ένα πλαίσιο εντολής διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν επίσης οτι οι εταίροι μας εμφανίστηκαν εντυπωσιασμένοι απο το γεγονός της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, λαμβάνοτας υπόψη την πίεση που δεχόταν η κυβέρνηση και οι βουλευτές και το βάρος που σηκώνουν οι έλληνες πολίτες ενώ παράλληλα υπήρξαν αρνητικές εντυπώσεις για τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης. Οι εταίροι μας, ανέφεραν οι κυβερνητικοί κύκλοι, θα ήθελαν μεγαλύτερη δέσμευση απο το πολιτικό σύστημα της χώρας, για την προώθηση των διαρθωτικών αλλαγών. Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι λένε οτι το νέο σχήμα  όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το κούρεμα δηλαδή, είναι προαπαιτούμενο για την διαμόρφωση των προυπολογισμών του ’13 και του ’14.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πάγια θέση των Ευρωπαίων είναι ότι η όποια ρύθμιση συμφωνηθεί με τους ιδιώτες ομολογιούχους θα πρέπει έχει εκούσιο χαρακτήρα και να μη συνιστά πιστωτικό επεισόδιο.

Μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβένρηση είναι οι επιπτώσεις που θα εχει στα ασφαλιστικά ταμεία ενα μεγάλυτερο κούρεμα καθώς αυτά είναι στο “κόκκινο”. Το πλέον σίγουρο για τα αφαλιστικά ταμεία είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει την όποια χασούρα θα έχουν αυτά απο το κούρεμα που μπορεί να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός επιστρέφει απο τις Βρυξέλλες οπου θα παραμείνουν τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Σαχινίδης. Ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί εκ νέου στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης για να παραστεί στη Σύνοδο της Τετάρτης.

Διαβάστε
Όλη η κρυμμένη αλήθεια για το “κούρεμα” – Θα φέρει νέα μέτρα που θα γονατίσουν τη χώρα – Την Τετάρτη θα ανακοινώσουν το μέγεθός του

Οι αποφάσεις την Τετάρτη με την Μέρκελ να οδηγεί την κούρσα – Προειδοποίησε την Ελλάδα και για νέα μέτρα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε