Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Παρά τον “μπαζούκα” του Ντράγκι το ευρώ υποχωρεί

Παρά τον “μπαζούκα” του Ντράγκι το ευρώ υποχωρεί

Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ύφεση στην ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 Αντίθετα οι αγορές ομολόγων αλλά και τα χρηματιστήρια υποδέχθηκαν θετικά την ανακοίνωση του επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι για τις απεριόριστες κρατικών τίτλων. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2584 δολάρια από το επίπεδο των 2,2601 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2638 δολάρια.

Η ΕΚΤ δημοσιοποίησε σήμερα τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι η ύφεση στην ευρωζώνη θα είναι βαθύτερη φέτος εκτιμώντας πλέον ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 0,4% από -0,1% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη. Όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αυτό θα αφορά εκτός από Ισπανία, Ιταλία και τις δύο χώρες που βρίσκονται στο Μνημόνιο (Ιρλανδία και Πορτογαλία) ενώ η Ελλάδα μάλλον δεν εντάσσεται σε αυτό καθώς τα ελληνικά ομόλογα που προέκυψαν μετά το PSI έχουν τουλάχιστον 10ετή διάρκεια, υπερβαίνοντας το όριο των 3ετών που έχει θέσει ως πλαφόν η ΕΚΤ. Ενδεικτικά η απόδοση των 10ετών Ιρλανδικών ομολόγων υποχώρησε κατά 0,4%, των Ιταλικών κατά 0,19%, των Πορτογαλικών κατά 0,4%, και των Ισπανικών κατά 0,36% με αποτέλεσμα η απόδοση των τελευταίων να υποχωρήσει κάτω από το 6%.

Τα άλλα δύο σημαντικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:

Πρώτον ότι αίρεται ο περιορισμός που ίσχυε σήμερα για την ελάχιστη πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων που θα εξαγοράζει η ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα είχε θέσει ένα “κατώφλι” για την βαθμολογία των ομολόγων κάτω από το οποίο δεν εξαγόραζε ομόλογα. Το κατώφλι αυτό ίσχυε ακόμη και για τα ομόλογα που δέχονταν η ΕΚΤ ως ενέχυρο για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης. Συνεπώς η ΕΚΤ θα δέχεται εφεξής και τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο προκείμενου να χορηγήσει ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες.

Δεύτερον η ΕΚΤ δεν απολαμβάνει πλέον το “προνομιακό καθεστώς” δανειστή, το οποίο την προστάτευε – όπως συνέβη και με τα ελληνικά ομόλογα – από μελλοντικό κούρεμα.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος το σύνολο των συναλλαγών ανήλθε σε 2 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 21,74% από 21,96% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,55% να διαμορφωθεί στο 20,19% από 20,52% από χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,77% από 0,78% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,65% από 0,66%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,51% από 0,52% χθες, στο τρίμηνο παρέμεινε στο 0,26%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,12%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε