Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Παραίτηση μετά το άδειασμα από Βενιζέλο!

Παραίτηση μετά το άδειασμα από Βενιζέλο!

– Η επιτροπή αυτή ορίστηκε επί Παπακωνσταντίνου και με διακομματική συμφωνία
– Και τον Ιούλιο η επιτροπή έκανε λόγο για ανεξέλεγκτο χρέος, αλλά τότε δεν υπήρξε θόρυβος
– Το Μαξίμου επίσημα καλύπτει πολιτικά τον Βενιζέλο αλλά δεν σχολιάζει τις παραιτήσεις
– Είχε προηγηθεί ο εξάψαλμος του Ε. Βενιζέλου που χαρακτήρισε την επιτροπή “άσχετη”

Μετά από ένα πολύωρο θρίλερ τελικά έγινε γνωστό ότι η επικεφαλής της επιτροπής, κ. Στέλλα Σάββα Μπαλφούσια παραιτήθηκε τελικά από την θέση της. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Πετσάλνικο και παρά τις πιέσεις του, τελικά δεν κατάφερε να την πείσει να παραμείνει στη θέση της. Η κ. Μπαλφούσια σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ανένδοτη στην απόφαση της να παραιτηθεί μετά και τις σκληρές κουβέντες του κ. Βενιζέλου. 

Η κα Μπαλφούσια ήταν πρόεδρος της επιτροπής του προϋπολογισμού που χτες παρουσίασε έκθεση σύμφωνα με την οποία η δυναμική του δημοσίου χρέους είναι εκτός ελέγχου. Μία τέτοια διαπίστωση από επίσημα χείλη δείχνει περίτρανα την αδυναμία της κυβέρνησης να βάλει φρένο στο χρέος παρά τα όποια μέτρα έχουν παρθεί και έχουν θέσει σε δεινή θέση τους έλληνες πολίτες.

Αυτό ακριβώς ήταν εκείνο που εξόργισε τον υπουργό Οικονομίας, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος σε μία έκρηξη τους χαρακτήρισε άσχετους. “Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είναι προφανές ότι δεν διαθέτει ακόμη τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα υπεύθυνων διεθνών οργανισμών. Το χθεσινό κείμενο, συνεπώς, δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων”.

Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε αντίθεση με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιον τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών.

Ο Βενιζέλος επικαλέστηκε και δήλωση του προέδρου της Βουλής, ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιτροπή ορίστηκε επί υπουργίας στο υπουργείο Οικονομικών του κ. Παπακωνσταντίνου και με διακομματική συμφωνία. Η αρχή δηλαδή αυτή είναι ανεξάρτητη και προκαλεί εντύπωση του ντόρου που έχει δημιουργηθεί, αφού σε ανάλογη έκθεση της επιτροπής μέσα στο καλοκαίρι έκανε πάλι λόγο για ανεξέλεγκτη πορεία του χρέους, αλλά τότε “δεν άνοιξε μύτη”.

Παρέμβαση Παπακωνσταντίνου για το θέμα

«Ακραία» χαρακτήρισε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου την αναφορά της Έκθεσης του Γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. 

«Αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν υποστηρίζονται από κανέναν διεθνή οργανισμό», είπε απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κώστα Μαρκόπουλο, ο οποίος με αιχμή την παραίτηση της κ. Μπαλφούσια κατηγόρησε τον Ευ. Βενιζέλο ότι «μπερδεύει την έννοια της ενίσχυσης του Γραφείου της Βουλής με την ευχή της καθυποταγής των επιστημόνων».

Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η παραίτηση της επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή κ. Στέλλα Σάββα Μπαλφούσια.

«Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να υποχρεώνει σε παραίτηση ακόμα και αυτούς που η ίδια έχει επιλέξει. Ακόμα και εκείνοι “ξεμπροστιάζουν” την αδιέξοδη πολιτική τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης και εξέφρασε την απορία γιατί η κυβέρνηση πριν από ένα μήνα είχε αποδεχτεί από την ίδια επιτροπή αντίστοιχα συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την οικονομία.

«Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι η πολιτική της στην οικονομία είναι λανθασμένη; Η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα και να αλλάξει δραστικά», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Μιχελάκης.

Διαβάστε επίσης :


Σκληρότατες πιέσεις από την τρόικα για επιπλέον μέτρα – Αλλά παρά τα τόσα μέτρα το χρέος είναι ακόμα εκτός ελέγχου

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε