Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Παραμένει το «καμπανάκι» για τα έσοδα παρά τα μέτρα – Οι νέες δεσμεύσεις για το μνημόνιο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Υπό το άγρυπνο βλέμμα των δανειστών μας, το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη με το χρόνο για να κλείσει τον προϋπολογισμό χωρίς περαιτέρω απόκλιση από τον αναθεωρημένο στόχο για έλλειμμα στο 9,4%.

Η μάχη, πάντως, μοιάζει άνιση, αφού τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τόσο από την αγορά όσο από τους ελέγχους είναι μάλλον ανησυχητικά. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως στο 11μηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος, τα καθαρά έσοδα ίσα που ξεπέρασαν τα 45,3 δισ. ευρώ έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 45,5 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι πλέον να εισπραχθούν τον Δεκέμβριο 6 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί ο ετήσιος αναθεωρημένος στόχος.

«Πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση προκαλεί και το γεγονός πως στο 11μηνο, οι επιστροφές φόρου ήταν περίπου 120 εκατ. ευρώ λιγότερες από πέρσι. Που σημαίνει ότι ο Δεκέμβριος θα επιβαρύνει το υπουργείο Οικονομικών με 900 εκατ. ευρώ.

Ως τονωτική ένεση αναμένεται να λειτουργήσουν η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας, η περαίωση, ο φόρος εισοδήματος και το ΕΤΑΚ του 2009, που ακόμη δεν έχει φτάσει σε όλους τους υπόχρεους. Ο νέος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας θα εισπραχθεί το 2011.

Ο προβληματισμός για την προοπτική των εσόδων εντείνεται από τη βαθειά ύφεση, όπως αποτύπωνεται:

– Στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,6%
– Στη μείωση του τζίρου στον κλάδο των αυτοκινήτων κατά 54%
– Στη συρρίκνωση του τζίρου στο χονδρεμπόριο κατά 14,3%.

Πέρα απ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο καλείται να φέρει εις πέρας τις νέες δεσμεύσεις του μνημονίου, με βασική υποχρέωση να παρουσιάσει αναλυτική έκθεση για τα διαρθρωτικά μέτρα που θα εφαρμόσει στη τριετία 2012-2014, απ’ όπου πρέπει να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον από τις αρχικές προβλέψεις.

Επιπλέον, το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, θα πρέπει να προωθηθούν σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας με βασικό στόχο τη συγκράτηση των δαπανών κάτω από το 6% του ΑΕΠ και άξονες την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη, την αύξηση του εισιτηρίου για τα εξωτερικά ιατρεία από τα 3 στα 5 ευρώ, τη μείωση των δαπανών για αγορά αγαθών και υπηρεσιών κατά 25%.

Στις νέες δεσμεύσεις συμπεριλαμβάνεται η εφαρμογή σχεδίου αποκρατικοποιήσεων που θα αποφέρει 7 δισ. ευρώ, όπως επίσης σχέδιο για τη συγκράτηση των αμυντικών δαπανών.

Όλα γίνονται υπό το βλέμμα των ελεγκτών της τρόικας, των Βρυξελλών και του ΔΝΤ. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, που χαρακτήρισε «θαρραλέα» τα βήμα της Ελλάδας, αλλά δεν ξέχασε να τονίσει πως χρειάζεται μεγαλύτερη σύγκληση των οικονομικών πολιτικών εντός της ευρωζώνης. «Έχουμε ήδη κάποια θαρραλέα βήματα. Βλέπουμε με μεγάλο σεβασμό το τι κάνει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Το ίδιο ισχύει και για τις προσπάθειες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας», τόνισε η Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί και το κοινό τους όχι στην έκδοση ευρωομολόγου.

Διαβάστε επίσης
«Μαύρη τρύπα» τα έσοδα – Μειώθηκε το έλλειμμα
Γαλλογερμανικό “ΟΧΙ” στην έκδοση ευρωομόλογου

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε